schorseneren

Schorseneren

Schorseneren worden ook wel armelui's asperges genoemd. De smaak lijkt inderdaad iets op asperges, maar de structuur is vaster en romiger, deze groente kun je echter de hele winter oogsten. Het zijn lange dikke wortels met een zwarte buitenkant en een witte binnenkant. Een keer zaaien en de hele winter oogsten

schorseneren oogstschorsenerenschorseneren geschild

 

 

 

 

 

 

 

Schorseneren

Schorseren zaai ik in maart, je ziet dat de stengels een beetje op gras lijken, het duurt een of twee weken voor ze op komen. Belangrijk is dat je ze niet te dik zaait, je ziet aan de bovenstaande foto's dat er veel kromme schorseren bij zitten. Dat komt omdat ik ze te dicht gezaaid heb, dan gaan de wortels om elkaar heen groeien en ze blijven dunner. Ook belangrijk is om de aarde diep om te spitten omdat de grond luchtig moet zijn, anders kunnen de wortels de grond niet in. Verder is het een makkelijke (oer) groente. Ze bloeien met prachtige gele bloemen, een plant heb ik laten bloeien om weer zaad te winnen voor komend jaar. Ik oogst ze vanaf december tot maart. Dat is een kwestie van voorzichtig met de spade diep de grond in, anders breken ze. Dan wrikken en eruit trekken.

Schorseneren schoonmaken

Schorseren hebben nog een bijnaam, dat is keukenmeiden verdriet. Om schorseren te kunnen eten moet de zwarte schil eraf. Ik schaaf de schil er af met de kaasschaaf en tegelijkertijd tijd komt er dan een kleverig sap vrij. Het voelt als een soort lijm aan mijn handen. Na het schaven moet ik mijn handen borstelen met zeep om het spul er weer af te krijgen. Ik denk dat dit de reden is dat het een vergeten groente is geworden. Maar niet getreurd, na het achoonmaakwerkje heb je lekkere romige schorseneren.

Schorseneren koken

Doe ze meteen na het schillen in een pan met ruim water en een scheut melk, dan verkleuren ze niet. Strooi er zout bij en kook ze 10 minuten. Ik serveerde de schorseneren met lamsbout uit de oven, perenjam (zelfgemaakt) en boekweit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*