knoflook

Oogst nu je knoflook

Het is juni en door het mooie voorjaar en de zachte winter is de knoflook die in november geplant is nu al goed. Oogst nu je knoflook, de stengel begint al te verdorren en als die weg is kun je de knoflookbol niet meer vinden.

knoflook

 

 

 

 

 

 

Knoflook oogsten

Knoflookbollen herken je alleen aan een uiachtige stengel, bij mij stonden ze tussen de aardbeien. Tijdens het aardbeien plukken zag ik dat de stengel begon te buigen en te verwelken, een teken dat de knoflookbollen rijp zijn. Ze zitten heel vast in de grond doordat ze veel wortels hebben, zie foto boven. Ik schep met een scherp puntig schepje onder de bol en haal hem zo naar boven. Trek niet aan de stengel want als die breekt kun je de knoflookbol niet meer vinden en bederft je bol eerder. Knoflook in de winkel ziet er prachtig wit of roze uit, maar net uit de aarde is knoflook met aarde bedekt. Hij wordt pas zo mooi als boven als je er een laagje schil af haalt.

knoflook oogst rode

 

 

 

 

 

 

Wil jij ook knoflook kweken?

Zorg dat je tijdig aan teentjes komt die in Nederland goed groeien zoals blanke reuzen. Heb je een vierkante meter tuin, koop dan een bol bij de bio winkel, dan zijn ze in ieder geval niet behandeld met gif of groei remmer. Knoflook poot je van begin oktober tot eind november  voor een oogst in juli en augustus. (Dit jaar dus juni) Knoflook kan in principe op alle gronden groeien, mits de grond goed waterdoorlatend is. Het beste resultaat wordt verkregen goed ontwaterde, vruchtbare zand- en/of lichte leemgrond. De pH waarde ligt  tussen 6,5 à 7. Op zwaardere kleigrond kan het ook, maar meestal is deze te nat in de winter. De grond moet goed vruchtbaar zijn. Goed verteerde stalmest of andere organische mest kan het beste één jaar van tevoren op de plaats waar knoflook moet komen te staan, worden aangebracht. Geef kalium als je je fruitbomen in januari ook kalium geeft. Vruchtwisseling is nodig om tal van aantastingen te voorkomen. Zet knoflook niet elk jaar op dezelfde plaats. Pas na zes jaar kan knoflook weer op dezelfde plaats worden geteeld. Plant de tenen op een afstand van 25×10 cm. Plant ze 0.9 cm diep. 

Knoflook groeit graag samen met

Aardbei, bietjes, framboos, komkommer, meloen, sla, wortelen. Ze houdt niet van bieslook, doperwt, rabarber en spinazie.

Ziekten en plagen

Mijn knoflook heeft nog nooit een ziekte gehad, tegenover gesteld, een roos groeit beter als er knoflook bij staat. In theorie kan bij te veel verse mest een schimmel aantasting ontstaan.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*