moestuintips augustus

Moestuintips augustus

Augustus is vooral een oogstmaand, denk aan het oogsten van vruchtgroenten zoals rijpe tomaten, courgettes en aubergine en pepers. Fruit; pruimen, druiven, bramen  en vijgen. Toch kun je ook nog zaaien en planten in augustus. Met name de koele starters zoals spinazie, venkel, sla en rucola doen het prima. Ook kool wordt graag geplant in augustus. In dit artikel vind je een heerlijk ontbijt recept met pannenkoekjes en blauwe bessen uit de tuin. Lees de moestuintips augustus.

oogsten uit de moestuin

Tip 1: zaaien in augustus

Tot half aug kun je nog buiten zaaien, denk aan koele starters zoals radijs, broccoli, venkel en sla. Ook rucola, zuring, veldsla en winterpostelein kun je nog zaaien. Profiteer van de warme aarde en je kunt nog in de herfst oogsten.rucola

Sla houdt van een koele start. Snijsla komt binnen een week op kun je na 3 weken oogsten. Eet de sla voor eerste nachtvorst op. Radijs kiemt prima rond de 10 graden. Zaai ze nu en oogst over 4 weken je eerste herfstradijs.

Broccoli Een geheim wat veel mensen niet kennen is dat broccoli een vaste plant is. Broccoli kan prima nu gezaaid worden, dan heb je in de herfst plantjes, in de winter staat de groei stil en in vroege voorjaar heb je heerlijke broccoli. 

Rucola kun je ook zaaien, rucola smaakt in de zomer stug en scherp. In het voor en najaar knapperig en fris en lekker peperig. Rucola zaai je een keer, dan laat je een paar bloemetjes bloeien en de zaden rijpen. Die vallen in de aarde en maken voor jou nieuwe rucola. Dus een keer zaaien en eeuwig je eigen verse rucola. Er zijn verschillende soorten rucola. experimenteer en kies je favoriete soort: rucola coltivata (gewoon), esmee eruca, sativa biodynamisch zaad. Rucola coltivata esmee is een eigen gekweekt ras van de Bolster.  De esmee heeft mooi fijn en ingesneden blad. De smaak is pittig nootachtig, maar niet bitter. Rucola selvatica diplotaxis tenuifolia is biologisch zaad. Om een goed resultaat te bereiken met de teelt van rucola selvatica (wilde rucola) is het belangrijk om een mooi fijn gemaakt zaaibed aan te leggen met niet teveel grote kluiten. Wilde rucola kiemt wat trager; een bodemtemperatuur van ca. 20 graden is wenselijk. De bladeren kunnen gedurende een lange periode, vanaf ongeveer 8 weken na het zaaien, geoogst worden. Bloemen regelmatig verwijderen. Bij directe zaai heeft men ongeveer 10 gram per 100 m² nodig. Zaaien kan best op rijtjes – afstand 10-15 cm – vanaf begin mei tot ver in de herfst. Eenmaal per 3 à 4 weken in kleine porties uitzaaien geeft een goede oogst spreiding. Vroeg uitzaaien (maart en april) wordt afgeraden in verband met vroegtijdig doorschieten. Bij een late uitzaai onder glas (oktober) kan men gedurende een heel lange periode in de winter van dit gewas genieten, risico van vorstschade is klein. Dit is mijn favoriete rucola, het vraagt geduld door de trage kieming, maar de smaak is fantastisch. Rucola of raketsla (eruca sativa) is een overblijvende plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie (cruciferae oftewel brassicaceae). De plant komt van nature voor op het Noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika. In de 1980’er jaren is rucola ook in Noord-Europa in de belangstelling gekomen. De jonge plantjes worden als smaakversterker gebruikt in sla en rauwkost en de kiemplantjes worden ook op brood gegeten. Ook kan rucola gestoofd worden. De smaak is walnootachtig, peperig en enigszins bitter. Het gebruik in sla is typisch Toscaans. Rucola zou ook potentieverhogend werken. Rucola heeft een hoog vitamine C gehalte, maar ook een hoog nitraatgehalte, meer dan 5 gram per kilo en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden.

Verder kun je nog zaaien: winterpostelein, een schattig plantje met roze bloemetjes, zuring, slamixen en veldsla. 

Tip 2: planten in augustus

kool planten

Koolplanten worden nu uitgeplant. Plant je kool onder gaas en maak alle openingen dicht tegen het koolwitje. Als die eenmaal eieren gaat leggen zijn al je koolplanten straks opgegeten door de rupsen. (zie foto) Daarnaast wordt het aardbeienbed uitgedund en voor een deel opnieuw geplant. Dit is noodzakelijk in aug. omdat al in het najaar de nieuwe bloemknoppen worden gevormd voor de aardbeien. Ook prei kan nu worden uitgeplant.

 Tip 3: oogsten in augustus

moestuintips augustus

In de kas is het een feest van tomaten, paprika, pepers en aubergine, sla en komkommer. Ik kweek kruiden in manden op de kweektafel: 5 verschillende soorten basilicum, koriander en dille. Buiten de kas zijn de boontjes, courgette, pattison, artisjok en bietjes volop aanwezig. Daarnaast uien en zomerprei. Kruiden buiten de kas: hysop, rozemarijn, vast bonenkruid, platte peterselie en salie. Fruit: blauwe bessen, bramen, pruimen (reine claude vert, mirabel en reine victoria), vijgen, james grieve appel, clapps en conference peren.

Tip 4: snoeien  in augustus

perzikboom snoeien

De perzik wordt gesnoeid na de oogst, bij de druiven snoei ik alle niet vruchtdragende takken weg. Daarnaast worden alle heggen gesnoeid, wat best veel werk is. Tomaten worden elke dag “gediefd”. Hiermee wordt het weghalen van de nieuwe plantjes in de oksels van de tomatenplant bedoeld.

Tip 5: opbinden in augustus

De vijgenboom, druiven, bramen, tayberry en perzikboom groeien hard in augustus en worden allemaal flink opgebonden. De voorjaars frambozentakken worden gesnoeid, de herfst frambozentakken opgebonden.

Tip 6: zaden oogsten in augustus

Begin vast met zaden te oogsten die je volgend jaar weer wil zaaien. Met bonen doe ik dit als volgt: ik laat ongeveer 10 spekbonen hangen tot ze helemaal rijp en droog zijn. Dan oogst ik de bonen en doe ze in een enveloppe en schrijf de naam erop. Daarna gaan ze in de zaadmand. Dit kan met elke peulvrucht; denk aan tuinbonen, doperwten, kapucijners en kikkererwten. Tomaten en peperzaden oogst ik ook. Ik kies een mooie rijpe tomaat, paprika en peper, haal de zaadjes er uit en laat ze drogen op een warme plek op keukenpapier. Daarna gaan ze ook in een enveloppe tot volgend jaar. Zo kweek ik al jaren met succes met o.a. dun schillige turkse paprika’s met de grappige naam “yellow banana’s”. Zaden oogsten van sla, spinazie en andere bladgroenten is lastig omdat die op zijn voor ze bloeien. Die zaden koop ik elk jaar.

Tip 7: recept pannenkoekjes met bessen en vijgen

pannekoekjes met blauwe bessen

Ingrediënten voor 2 pp

  • 100 gram boekweitmeel
  • 1 ei
  • snufje zout
  • karnemelk (ongeveer 250 ml)
  • 1 thl bakpoeder
  • 200 gram blauwe bessen
  • 1 vijg
  • ahornsiroop
  • roomboter
  • 1 koekenpan

Ontbijt recept maken

  1. Pluk de blauwe bessen en de vijg de avond er voor en leg in de koelkast.
  2. Zet de avond er voor klaar: boekweitmeel met bakpoeder en zout in een kom.
  3. De volgende ochtend, het meel mengsel mengen met het ei en karnemelk met een garde of vork.  Het moet een dik vloeibaar beslag zijn.
  4. Koekenpan op hoog vuur laten opwarmen met een klontje roomboter.
  5. 3 rondjes beslag erin laten lopen zodat 3 kleine pannekoekjes worden gevormd, bakken op half hoog vuur tot ze bruin zijn, keren en op verwarmde borden laten glijden.
  6. Versieren met blauwe bessen en plakjes vijg.
  7. Ahornsiroop naar smaak er over gieten.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*