Moestuin in oktober

Moestuin in oktober

Het is oktober het zonnetje is zacht en de aarde warm, heerlijk om in de tuin te zijn, wat kunnen we allemaal nog doen? Lees de tips over oogsten, wieden en zaaien in moestuin in oktober.
oogsten in septembermoestuin in september

 

 

 

 

 

 Oogsten in oktober

Blijf vruchtgroenten zoals  aubergines en courgettes, komkommers, tomaten en paprika's en pepers oogsten, ze zijn nu rijp en produceren enorm om als nog vruchten te leveren nu de temperatuur zakt en het licht minder wordt. Knip de zwarte bladeren weg bij de tomaten. Zet wat peperplanten in een pot en haal deze binnen bij de eerste nachtvorst.Dan heb je pepers tot na kerst. Pluk de eerste James Grieve, die heerlijke zachte aromatische appels. Je kunt ook starten met de oogst van koolsoorten, zoals boerenkool, rode kool en witte kool. Ook oogsten we die heerlijke pompoenen en de eerste aardperen. Verder plukken we de druiven en de cox appels en de peren.

 Zaaien in oktober

Spinazie kun je proberen, met regen en wat zon kun je eind november nog oogsten. Veldsla wil ook nog wel lukkken.

Knoflook kun je poten. Bestel knoflooksoorten die het in Nederland goed doen. (Vreeken zaden). Poot ze in oktober en je knoflook is goed volgend jaar juli.

Tuinafval composteren

Een enorm goede bodemverbeteraar is zelfgemaakte compost. Doe al je tuinafval in de compostbak, uitgezonder zieke en lastige onkruiden, de ziekten komen straks weer op je tuin en de onkruiden ook.

Bieten oogsten

in oktober kun je volop bieten oogsten, ze zijn heerlijk om te roosteren in de oven. Let op dat je voor de echte vorst de bieten allemaal oogst en ze in emmers met zand laat overwinteren op een vorstvrije plaats. Draai het loof er af, doe een laag zand in een emmer, leg er een laag bieten op, dan weer zand, bieten enz.

Oogsten van suikermais

Als je hem op het juiste moment plukt heeft suikermaïs een onovertrefbare smaak. Binnen een uur wordt geoogst, 10 minuten gekookt, en gegeten. Als de haren die uit de kolf groeien bruin zijn is de mais rijp.
 De superzoete rassen zijn speciaal ontwikkeld om zachte korrels te vormen. Deze moet je niet samen telen met oudere rassen omdat de korrels anders zetmeel gaan vormen.•Als de maïs oogstklaar is zijn de korrels bleekgeel en zal er een melkachtige sap komen bij het fijnknijpen.

Fruitbomen planten

Bestel je fruitbomen bij de kweker zodat je in oktober je fruitbomen kunt planten. Plant fruitbomen als ze de bladeren verloren hebben, dan is er alle ruimte om goed te wortelen in het najaar en winter.

Denk aan appel, peren, pruimen, kersen, perziken en abrikozenbomen. Hier zie je de prachtige bloesem van mijn James Grieve.

appelbloesem in de moestuin

Test je grond met een set van een goed tuincentrum. Geef je grond de aanbevolen stoffen zoals mest, kalium enz.

Saffraankrocus planten

Ik heb dit jaar voor het eerst saffraan krocus geplant, zie mijn artikel daarover. http://moestuinbeginnen.nl/saffraan-kweken/

Schoffelen

Houd de moestuin vrij van onkruid. Het is nu even wat moeite, maar het bespaart je een onaangename klus in het voorjaar. Blijf dit ook doen in november. 

Mulchen

Iedere week strooi ik het gemaaide gras op de paden om onkruid af te remmen, ik blijf dit doen zolang we maaien, elk beetje helpt tegen onkruid.

 

 

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*