kweepeer binnen

Kweeperen

Eindelijk, ik heb een kweeperen oogst van 5 kweeperen en ik ben er zo trots op. 3 jaar geleden kocht ik een kweepeer boom. Ik heb niet meer zo veel plek in de tuin voor fruitbomen, dus hij moest aan de zijkant van de oprijlaan, pal aan de weg, in de schaduw van de meidoornhaag en hazelnoot. Vorig jaar voor het eerst bloesem, dit jaar bloesem en kweeperen. Ik kan mijn geluk niet op en wil graag mijn liefde voor kweeperen met je delen.

kweeperen

 

 

 

 

 

 

 

De kweepeer (Cydonia oblonga) is een gele keiharde heerlijke geurende oervrucht en het enige lid van het geslacht Cydonia en behoort tot de rozenfamilie. De De naam Cydonia is afkomstig van Kydonia, dit is de Griekse stad Chania op Kreta. Deze stad heette vroeger Kydonia. De kweepeer komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische zee waar je de landen Armenië, Azerbeidzjan, Iran en Georgië vind. Maar waarom ben ik zo dol op kweeperen?

kweepeer

 

 

 

 

 

 

 

Dat komt door de eigenschappen van de kweepeer. Ze zijn prachtig om te zien. Het is een harde fluwelige gele vrucht, ongeveer zo groot als een grote peer. Ook de vorm lijkt op een peer, nog het meest op de peren soort doyenne. De geur is verfijnd. Alleen de vrucht is keihard. Dus je kun er alleen mee koken en bakken. Ik maak er jaarlijks de kweeperen gelei mee voor bij de kaasplank met kerst. Als je hem kookt is hij zacht in ongeveer 10 minuten, dus niet zoals stoofperen na uren. Het aroma en de smaak zijn onvergetelijk en er zit zoveel pectine in dat je jam of gelei prachtig dik wordt. Dat is de reden dat ik absoluut een kwee perenboom in mijn tuin wilde hebben. 

kweepeerboom

 

 

 

 

 

 

 

Ik kocht de kweepeer boom bij een goed tuincentrum en plantte hem in november. Ik plant fruitbomen graag in het najaar als de bladeren er af zijn. De boom heeft de hele winter om te aarden en wortels te vormen. In het voorjaar kan de energie van de boom dan naar het vormen van bloesem, bladeren en vruchten gaan. Graaf een gat 2 x zo groot als de wortels en vul dit met vruchtbare tuinaarde. Als je kleigrond hebt kun je de boom zo in de eigen aarde zetten. Bij mij staat de boom op een lastige plek: hoog en dus droog, op zavel (mengsel van zand en klei) aan de weg met veel stenen bedekking er om heen. Ik heb hem dus verse tuinaarde gegeven en heel veel water in het begin. Ook tijdens droge periodes geven we de boom een extra emmer water. In januari krijgen alle fruitbomen en struiken kalium om de vruchtvorming te stimuleren. In maart krijgt elke fruitboom een schep stalmest. Plant de boom net zo diep als je hem in de pot kocht. Als je hem op de kale wortel kocht, dan kun je meestal de overgang nog wel zien waar hij in de aarde heeft gezeten. Een kweepeer boom krijgt de grootte en vorm van een parasol, je kunt er dus later onder door lopen of onder zitten.

kweepeer binnen

 

 

 

 

 

 

 

Hier zie je goed de intens gele kleur en de fluwelige laag op de schil.

Zoals ik al zei gebruik ik kweeperen om gelei van te maken, daarnaast is het fantastisch om kweeperen te bakken in de oven; zie hier onder het recept van Nigella Lawson:

Ingrediënten

  • 1 kg suiker
  • 1 l water
  • 5 kweeperen
  • mascarpone of vanille-ijs

Verwarm de oven voor op 200° C. Schil de kweeperen en snijd de peren door midden. Snij 1 kweepeer in kleine stukjes, Doe de suiker met de kweepeer stukjes in kokend water en kook gedurende een uur op laag vuur tot het een siroop is. Leg de halve peren met de klokhuis kant naar boven in een braadslede met 1 cm siroop, stoof dit 1 uur op 200 graden. Temper de oven tot 160° C. Bak de peren nog 2 à 3 uur onder regelmatig bedruipen met de siroop. Ze zijn goed als ze diep donker rood en zacht zijn. Serveer als dessert met mascarpone of vanille-ijs.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*