kikkererwten

Kikkererwten kweken

Kikkererwten zijn heerlijk, ik maak er wekelijks hummus van, een mix van kikkererwt met tahin, citroen en knoflook. Het groeit in mediterrane landen. Omdat het hier ook steeds warmer wordt en ik wel van een experimentje hou, heb ik nu voor het eerst zelf kikkererwten gezaaid en ben benieuwd wie er mee doet?

kikkererwt

Kikkererwten zaaien

Ik heb mijn bio kikkererwten een nachtje laten weken. Toen begonnen ze al met kiemen. Snel in potgrond gestopt en binnen voor het raam met een temperatuur van 20 graden verder laten ontkiemen. Binnen een paar dagen had ik mooie plantjes van 10 cm hoogte. 

kikkererwten kweken

Ik heb ze in de koude bak geplant toen het buiten 15 graden was. Ik plantte ze in rijen met 40 cm tussen ruimte op een beschutte plek op het zonnige zuiden. De dikke peulen zijn korter dan de van klassieke erwten. Kikkerwten kunnen goed tegen droogte. Kikkererwten houden van kalk houdende grond. De basis van de aarde is goed verteerde stalmest of kompost. Absoluut geen verse mest. Kikkererwten maken met hun stikstof houdende wortels zelf voeding aan.

kikkererwt oogstrijp

Verzorging van de kikkererwt

Wanneer de kikkererwten 25 tot 30 cm hoog zijn moet je ze aanaarden, dat betekent dat je een hoopje aarde maakt op de wortel van de plant. Haal regelmatig het onkruid weg.

Oogsten

Oogsten doe je als de peulen bruin en droog zijn. Trek de planten uit de grond en zorg er voor dat de peulen niet open barsten. Haal daarna de peulen van de steel. Dop de peulen en gooi de misvormde zaden weg. Wij geven de verdroogde plant aan de geitjes van onze buren, zij zijn er dol op.

kikker erwten oogstenGa jij ook kikkererwten kweken? Ik hoor graag je ervaringen.

Meer over kikkererwten

De kikkererwt, kekererwt, keker of garbanzo (Cicer arietinum), is een eetbare peulvrucht uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae) en de onderfamilie Papilionoideae of Faboideae. Het is een eenjarige plant. In Anatolië wordt de kikkererwt al meer dan 8000 jaar geteeld. Van daaruit werd de kikkererwt verspreid naar het Middellandse Zeegebied en India. Ze stamt waarschijnlijk af van de in het wild groeiende Cicer reticulatum, die nog steeds de naaste levende verwant is. Tegenwoordig wordt de kikkererwt in veel subtropische gebieden geteeld. De belangrijkste teeltgebieden zijn India, Pakistan, Turkije, Australië, Marokko en Iran.

De plant wordt 20–60 cm hoog en is klierachtig behaard. De bladeren zijn oneven geveerd met dertien tot zeventien elliptische of omgekeerd-eironde blaadjes, waarvan de rand aan de top gezaagd is. De plant bloeit in juni en juli met witte of roodblauwe bloemen. De steel van de peul is naar beneden gebogen. Er zitten twee tot drie erwten in de ongeveer 3 cm lange peul. 

Voedingswaarde
De erwten bevatten per 100 g ongeveer:

55 g koolhydraten
20 g eiwit
15 g voedingsvezels
5 g vet
veel lysine en tryptofaan, vitamine B1, B6, foliumzuur magnesium, ijzer, kalium, calcium en zink.
Energetische waarde: 535 kJ (127 kcal)

Recept voor Hummus (van Ottolenghi) voor 4 personen

500 gram gedroogde kikkererwten. Heb je geen zin om te koken? Koop dan een pot kikkererwten. Je hebt dan ongeveer 800 gram gekookte kikkererwten nodig.

1,5 eetlepel zuiveringszout

250 gram witte tahin 

halve dl citroensap

6 tenen knoflook

zout

Week de kikkererwten een nacht in koud water en kook ze 2 uur met veel water en het zuiveringszout. Doe de gare kikkererwten in de keukenmachine met de rest van de ingrediënten. Draai tot een mooie fijne mix. Doe er steeds een beetje kookwater bij tot dat het bijna vloeibaar is. Voeg zout naar smaak toe. Serveer met hele kikkererwten gerookte paprikapoeder en een scheut olijfolie.

humus

 

 

 

21 Reacties

  • Ellen

    Ik heb ze bij de AH gekocht, waren al ontsproten en gisteren in potjes gezet voor de vensterbank. Nu vraag ik mij af hoe hoog de planten worden? Moet ik een bouwwerk maken waar ze tegenaan kunnen groeien, of blijven het struikjes? Dat is op andere sites niet duidelijk, misschien kun jij het mij vertellen.

    Groetjes Ellen

     

    • Jane Appel

      Hoi Ellen, ik doe het ook voor het eerst, maar alle foto’s die ik bekeken heb, waren velden waarop de kikkerwerwten groeiden zonder steun. Daarom ga ik er van uit dat het struikbonen zijn en geen klimbonen.

      Veel succes Jane

    • Laurens

      Beste,

       

      Welke cultivar heb je gebruikt? Als agrarisch student ben ik geïnteresseerd om kikkerewten in NL te telen, alleen ik zoek een koude tolerant ras hiervoor. Kun je mij helpen?

      Groet

  • betty

    Ik reageer wat laat, maar mijn ervaring met kikkererwten binnen, in bakken, voorzaaien is dat als ze wat groter worden, ze wel een klimrekje nodig hebben. Dat heb ik van satestokjes geknutseld. 

    Wat voor mij heel onverwacht was dat ze heel andere blaadjes krijgen dan andere peulvruchten! Heel decoratief.

     

  • Margareta

    Wat leuk om dit te lezen! Ik heb nl gisteren – als experiment-  4 voorgeweekte kikkererwten in de kiemgrond gestopt en hoop dat het wat wil worden. Als het net zo gaat als in het artikel, dan ga ik volgend jaar mijn moestuin vol zetten met kikkererwten. Ik ben er dol op! Dank voor het leuke en duidelijke stukje; dat aanaarden had ik zonder deze aanwijzing nooit verzonnen.

    Groetjes van Margareta

  • Arnold

    Ik heb deze reacties met intresse gelezen en ga komend voorjaar zeker proberen kikkererwten op mijn volkstuin te telen. Dank je wel voor het delen van je ervaringen.

    Hartelijke groet Arnold.

  • Arnold

    Ik heb dit onderwerp met intresse gelezen en komend voorjaar zal ik zeker proberen kikkererwten te gaan telen op mijn moestuin. Dank je wel voor het delen van je ervaringen.

    Vriendelijke groet Arnold.

  • Stefan

    Hoi,

    Ik zou graag kikkererwten willen kweken binnenshuis, zou iemand me kunnen vertellen of dit tijdens de winter ook mogelijk is? Of kan dit pas in het voorjaar?

    Mvg,

    Stefan

    • Jane Appel

      Beste Stefan,

      In principe zou het kunnen, een minimum temperatuur van 18 graden. Een andere uitdaging in het licht, er is te weing licht om echt een groei op gang te brengen, je zou het kunnen proberen met een groei lamp of daglicht lamp. Veel succes

      Mvg Jane Appel

  • Els Groeneveld

    Het lijkt me erg leuk om te doen, maar hoeveel plantjes heb je wel nodig om de hele winter elke week humus te maken? Heb je een flauw idee? Fijn , dit verslag van je.  mvg Els

     

     

     

  • Miriam

    Ik ga het dit jaar ook proberen, maar dan onder koud glas in een kas. Ben benieuwd hoe het gaat! Wanneer heb je ze in watee gelgd om te weken? De meeste peulvruchten zaai je in mei, maar in dit geval kan het wellicht ook eerder.

     

    • Jane Appel

      Beste Miriam,

      Een nachtje weken in water, de plantjes blijven klein, ongeveer 50 cm. Op de top komen de bloemen en daarna  de kikkererwten. Je hebt niet veel oogst per plant, dus ruim zaaien is handig als je veel wilt oogsten. Veel succes.

       

  • Eefke

    Leuk! Zojuist ontdekte ik dat een pan waarin ik geweekte kidneybonen geparkeerd had voor een para dagen nu vol geproten kidneybonen zit. Omdat het al augustus is was ik benieuwd of er dan nog iets mee te beginnen is en op de één of andere manier vond ik deze blog. Leuk om te lezen! Gewoon maar expimernteren dat ga ik doen. Heb een woonkamer met veel licht en zelfs in de winter is het zonder verwarmingi daardoor vaak al 18 graden. Dus wie weet lukt het plantjes te kweken en uiteindelijk erwten te oogsten. ben benieuwd.

    Ben nog wel benieuwd"is het uiteindelijk een keer gelukt om hummus te maken met eigen verse kikkererwten? is de bereiding dan anders?
     

    • Jane Appel

      Je kunt het best nog proberen in de tuin, , met een mooie nazomer gaan bonen nog best goed na de langste dag.

      Hummus met verse kikkererwten is heerlijk, smaakt anders, alles wat vers is smaakt toch lekkerder. 🙂

      Succes met je kidneybonen.

  • ina

    Hoi,

    Ik zou graag proberen om in m'n buitenserre deze nog te kweken, hoppelijk nog niet te last op t jaar.

    Maar hoelang duurt het ongeveer van zaad planten tot oogst?

    En waarom oogst u door de plant uit te trekken? Komen er niet tijdens her seizoen opnieuw nieuwe peultjes bij?

    Bedankt alvast.

    Groetjes ina

    • Jane Appel

      Hoi Ina,

      Het is te laat in het jaar, ik zou het volgende lente proberen. De temperatuur moet boven de 18 graden zijn. De planten gaan dood als de peultjes geplukt zijn, volgende keer weer nieuwe kikkerwerwtjes in de grond en weer oogsten. Veel succes. Jane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*