courgette start

Ik ga dit weekend in de tuin doen?

Ik ben geen mulcher tot op heden, maar morgen ga ik het gemaaide gras op de paden strooien, ik ben het nu zat. iedere twee weken groeien er allemaal gras planten op de paden. Ik blijf wieden. Vorige week de 1e rijen aardappels geoogst. Nu een open ruimte om voor de 3e keer bonen te leggen. Ik hoorde iemand op face book al zeggen "het is geen bonen jaar". Ik begin het langzamerhand ook te geloven. Mijn 1e stok spek bonen werden door de slakken opgegeten. De pronkbonen idem dito. Ik ontdekte gelukkig nog een oud doosje groene spek bonen, die gaan morgen de aarde in. (spek bonen blijven 3 jaar kiemkrachtig).

bonen start

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze bonen zijn al voor de 2e keer gelegd en eindelijk opgekomen. Vooraan zie je dat de stokken kaal zijn, Pronkbonen opgegeten door slakken. Ik heb vandaag opnieuw Borlotti hoog gelegd. Tegen over dit bed komen de groene spek bonen. Ik ga dit weekend in de tuin doen: Spek bonen leggen. De stokken liggen al klaar.

Wieden en mulchen

Ik ga de paden ontdoen van gras pollen. Ik steek er voorzichtig onder om alle wortels mee te nemen en trek de pol er uit. Als de paden schoon zijn strooi ik er een dun laagje pas gemaaid gras op. Niet te dik strooien anders gaat het rotten. 

Wat is mulchen? Mulchen betekent letterlijk de grond toedekken. Tuingrond droogt snel uit wanneer deze wordt blootgesteld aan zon en wind. Door het toedekken van de grond wordt het verdampen van water voorkomen. Ook uw gazon of grasveld kunt u eenvoudig mulchen en wel met het gemaaide gras. Het gemaaide gras wordt eerst uiterst fijn versnipperd en daarna op de aarde van de moestuin gestrooid. Het fijn versnipperde gras is nagenoeg onzichtbaar. Door de gelijkmatige en fijne verdeling van gras wordt schimmelvorming voorkomen. Het snijdsel composteert en de voedingsstoffen kunnen direct door de aarde worden opgenomen.

De voordelen van mulchen. Mulchen met behulp van het gemaaide gras heeft meerdere voordelen: het vochtverlies wordt verminderd. Tegelijkertijd werkt het snijdsel als meststof. Door de snelle vertering en door de in de bodem levende organismen wordt de meststof dieper de grond in gewerkt en daar omgezet in waardevolle voeding voor de aarde. 

Je kunt ook mulchen met cacaodoppen (duur maar mooi en effectief), met stro (dat doe ik bij de aardbeien). Maar als je een gazon hebt wat je maait is dat de goedkoopste grondstof omdat je het iedere week gratis bij de hand hebt.

mulchen in de moestuin

 

 

 

 

 

 

Oogsten

Na het beheersen van de moestuin gaan we nu genieten van de oogst. Ja er is weer veel te oogsten. De kapucijner oogst is royaal, dat wordt vacumeren en invriezen. Ook de frambozen gaan de pan in en worden jam. Sla schiet door, maar er zijn nog genoeg eetbare blaadjes. De 1e courgettes ga ik oogsten. Laatste peulen, snack komkommer, bergen koriander, bessen, aardbeien, taybessen en bos aardbeien. De laatste zomerraapjes en meer…. Wat ga jij oogsten?

courgette start

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Reacties

 • Alie Boom

  Aardappels kan ik nog niet rooien. Op de kleigrond heb ik ze wat later gepoot, na half april pas. Nu is er op ons complex aardappelziekte uitgebroken. Twee tuincollega's hebben de piepers er uitgetrokken. Er zaten knikkertjes onder. We hebben van de week gespoten (milieuvriendelijk middel) in de hoop de aardappelziekte tegen te houden. Of het helpt? Als de ziekte al rondwaart, heb ik er een hard hoofd in. NU net weer terug uit de tuin, voor de zoveelste keer bonen gelegd.

  Vanavond de eerste broccoli gegeten. Het weekend nog één keer asperges en dan mogen de planten zich gaan voorbereiden op volgend jaar. Vanmiddag de laatste planten die nog in de zaaibakken stonden (Cuphea) uitgeplant. En morgen? Inderdaad ook de paden onderhanden nemen, dat doe ik so wie so iedere week een keer. We zitten met twee zijden aan de sloot dus veel riet komt er door dat ga ik ook maar weer weghalen. Ook kleefkruid laat zich van zijn beste kant zien, die ook wegtrekken. Verder? Wat er voor mijn voeten/handen komt.

   

   

  • Jane Appel

   Hoi Alie,

   Ja die aardappels, ik zou ze rooien om erger te voorkomen, zonde he. Zeker als je zo uit de tuin leeft zoals jullie. Ja broccoli doet het goed dit jaar. Wat is Cuphea? Sterkte met het onkruid en tot volgende keer.

    

    

 • Alie Boom

  Cuphea Diablo is een bloem. Het blijft een vrij laag plantje met kleine rood/witte bloemetjes. Heel fijn maar o zo mooi (vind ik)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*