Fermenteren of composteren?

Dat compost maken voor je eigen moestuin een fantastische idee is hoef ik jullie als moestuin liefhebbers niet uit te leggen. Maar het proces van compost maken is zo omslachtig en duurt zo lang. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar de Bokashi keukenemmer. Of nou, eigenlijk naar het fermenteer proces waarin na twee weken het groen afval weer terug kan in de moestuin, want ik had dit nog nooit geprobeerd. Mijn gevoel zei dat het niet mogelijk was, omdat groenafval veel meer tijd nodig zou hebben om te verteren. Wordt het fermenteren of composteren? Lees meer:

bokashi keukenemmer

 

 

 

 

 

 

 

Wat beloofd de Bokashi keukenemmer?

De Bokashi keukenemmer beloofd dat je het groenafval fermenteert in huis. Je mengt het keukenafval met een beetje Bokashi-starter (tarwezemelen) zo ontstaat er waardevol organisch materiaal. Er worden aan de tarwezemelen effectieve micro-organismen toegevoegd die er voor zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT-afval gaat fermenteren en dus niet gaat rotten. Tot nu toe deed ik het  keukenafval steeds in mandjes voor de deur en bracht dat elke dag naar de groenbak. De nadelen bij warm weer waren, het ging stinken, er kwamen vliegen en slakken op af en het trok zwerfkatten en andere ongedierte aan. Daar moest een oplossing voor komen. De bokashi keukenemmer kan gewoon in het keukenkastje staan, dus ik hoefde ook niet meer elke keer naar buiten voor elke appelschil en ander afval. Kortom de genoemde voordelen leken me de moeite van het experiment waard. Ik kocht wel meteen 2 bokashi keukenemmers, omdat een emmer als hij vol is 14 dagen nodig heeft om te fermenteren. Dan kan de andere weer in het keukenkastje. enz..

tarwezemelen

 

 

 

 

 

 

 

Hoe werkt de Bokashi keukenemmer?

 Als eerste breng je een laagje tarwezemelen aan op de bodem van de keukenemmer. Daarna een laag groenafval niet groter dan 5 cm. Dit is even wennen, elke sinaasappelschil, bananenschil, bloemen stelen, koolbladeren enz. moeten geknipt worden met de snoeischaar. Meer werk dus. Ik strooide ongeveer 4 keer tarwezemelen over de lagen afval. Ik dacht dat de emmer zo vol zou zijn maar dat valt mee. Door de keukenafval klein te maken blijft het compact. Wij zijn dagelijks aanwezig met ongeveer 2 volwassenen, vaak 2 medewerkers en bezoek. We eten 2 keer per dag groente en fruit. Het duurt ongeveer 2 weken voor de emmer echt vol is. Het gaat echt niet stinken, het deksel is goed af te sluiten, maar niet heel makkelijk open te maken, Een schaal leegschudden is niet makkelijk omdat ik daarvoor niet genoeg ruimte heb in het keukenkastje. Het keukenafval vormt sap, er zit een kraantje onder in de emmer, daarmee kun je gemakkelijk het vocht aftappen, die kun je verdund met 100 delen water weer gebruiken als planten voeding. Wat ik zelf heel nuttig en handig vind. Ik tapte elke week het vocht af. Het formaat van de emmer is 31x27x35 cm. Als de emmer vol is moet hij 2 weken op een plaats van 20 graden fermenteren. Daarna kan het resultaat weer de (moes)tuin in. Het moet dan zoet-zuur ruiken, niet stinken. Het zit dan vol bioactieve stoffen en gaat niet schimmelen en levert een waardevolle bijdrage aan het bodemleven met goed opneem bare voedingsstoffen. Er mag geen azijn in het keukenafval, dus geen saladeresten met dressing.

fermenteren of composteren?

 

 

 

 

 

 

 

Het resultaat met de bokashi keukenemmer

Ik heb de bokashi keukenemmer nu 6 weken gebruikt, in de zomermaanden en de warme september maand. Het is een handzame emmer die prima in het keukenkastje past, waarbij er nog ruimte is voor de afwasmiddel en andere zaken. Het deksel sluit zo goed af dat er geen geuren vrij komen. Door het smalle randje is het deksel niet makkelijk open te maken, Aan een kant zit wel een lipje, maar dat is net in de hoek waar ik niet bij kan. Ook kan ik geen schaal leeg schudden omdat ik dan tegen de bovenkant van het keukenkastje stoot. Maar ik hoef niet naar buiten, het voordeel is daarmee groter dan het nadeel. Het snijden van het keukenafval went snel, voor het gemak gaan echt grote dingen gaan toch naar buiten zoals bieten blad. Maar dat is niet zo vaak. De laagjes zemelen strooien is makkelijk, de zak past naast de emmer nog in het keukenkastje. Het spannendste deel "werkt het fermenteren echt" komt nu. Om tot een goed fermenteer resultaat te komen moet de temperatuur 20 graden zijn, dus plaatste ik de emmer in de kas waar het zeker 20 graden is. Na 2 weken opende ik de emmer en het stonk echt vies zuur. Ik zette door en spitte alles onder op een lege plek in de moestuin. Het stonk nog 2 dagen, toen was het weg. Het afval ziet er bruin uit, ingeklinkt, maar niet verteerd, maar dat is ook niet de bedoeling. Daarna probeerde ik het nog een keer en liet de emmer 4 weken in de kas staan. Ik maakte hem open en geen stank, maar de beloofde zoet zure geur. Nu heb ik het gewenste resultaat, alleen niet in 2 maar in 4 weken.

gefermenteerd

 

 

 

 

 

 

 

Fermenteren of composteren?

Ik ben blij met de emmer omdat ik makkelijk het keukenafval in het keukenkastje kwijt kan. Ik heb het er wel voor over om hem 4 weken te laten staan omdat de voedingsstoffen weer terug komen in de tuin. Het neemt veel minder ruimte in dan compost. In vergelijking met composteren is de cirkel veel sneller rond, dus ik blijf fermenteren in plaats van van composteren. Voor de winter moet ik nog een oplossing vinden voor het fermenteer proces. Omdat het buiten dan te koud is voor het fermenteren. Misschien in het hok van de verwarmingsketel?

Hoe is jullie ervaring met de Bokashi keukenemmer?

5 Reacties

  • Philippe

    Leuk verhaal! 

    Ik ben al 3 jaar bezig met Bokashi vanuit de keuken. Vooral het resultaat in de bodem en de groei van de planten in de moestuin vind ik overtuigend om het te blijven doen.

    Ik gooi werkelijk alles bij de Bokashi. Azijn, dressing, visgraten, rauwvlees, brood, hele bananen-schillen, etc.. Klein maken is fijn om het bij het leeg maken van de emmer in de moestuin makkelijker te hebben, maar voor het fermenteren lijkt het me niet nodig. De deksels gaan ook steeds makkelijker open en dicht, na een tijdje gebruikt te zijn. Ik heb trouwens ook drie emmers in gebruik inmiddels, zowel om ze iets langer te kunnen laten staan, maar ook omdat als de tweede emmer vol is, ik niet altijd meteen tijd (en zin) heb om de inhoud in de tuin onder te werken.

    Overigens merk ik dat mijn hond, en ook kraaien en eksters, de inhoud heerlijk vinden, dus ingraven (±10-15 cm) is wel nodig.

     

    Het enige wat ik er niet in doe zijn de nylon theezakjes en het compostable-plastic, daarvoor is toch de warmte van de compost nodig denk ik.

  • Venrooij

    Op ons appartement kwam regelmatig een ondraaglijke stank uit de afvalbak (vooral in de zomer). Nu kwam dat natuurlijk van het (soms maar beetje) groenafval in de afvalbak, waar het in de gesloten zak snel begon te broeien en ontbinden. Dus besloten we om ook eens o’n Bokashi-emmer aan te schaffen! In ons pakket zaten er 2, zodat je er eentje door kunt laten fermenteren wanneer de tweede in gebruik genomen wordt. =b
    Nu we deze gebruiken stinkt de afvalbak niet meer! De emmers ruik je ook niet, totdat ze open gaan! Dan komt de zure geur je wel behoorlijk tegemoet, maar waarschijnlijk dat we nog een beetje handigheid moeten krijgen in de hoeveelheid zemelen die erbij moeten en het tijdig aftappen van het uitgelopen sap. Overall zijn we wel erg tevreden! Als de bak opengaat, en dan vooral als deze voller is, ruikt deze wat minder prettig. Maar zolang de emmer dicht is, is het een hele verademing t.o.v. die oude stinkende afvalbak. Verder word ons groenafval nu tenminste goed gebruikt en niet naar de afvalverbrander gebracht. Daarnaast is het sap dat uit de emmers komt retegoede pokon voor planten! Wel flink aanlengen met water!! Anders is het zó sterk dat planten ervan het loodje kunnen leggen…

  • Cynthia

    hallo, ik ben net begonnen ermee. Ik vroeg me af of je steeds een nieuwe zak zemelen moet kopen of is het tapwater ook rijk aan de bacterieen en kun je die dan steeds een beetje over een laagje afval gooien? Ik zou het vreemd vinden om steeds nieuw te kopen terwijl een fermentatieproces een on going proces zou moeten zijn.

    • Jane Appel

      Beste Cynthia,

      Het is inderdaad de bedoeling om steeds nieuwe zemelen te kopen. Dit is nodig om de fermentatie te versnellen en het voorkomen van nare luchtjes.

      Mvg Jane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*