boerenkool planten

Boerenkool planten

Boerenkool planten is een fluitje van een cent. ideaal voor balkon en vierkante meter tuinders: Je koopt zoveel plantjes als je nodig hebt en zet ze in de aarde, water geven en de hele winter genieten van je eigen boerenkool.

boerenkool planten

 

 

 

 

 

 

 

Boerenkool planten

Boerenkool heeft bemestte tuinaarde nodig om voldoende groeikracht te hebben. Bemest je aarde met koemestkorrels. Water geven is na het planten onontbeerlijk. Eind juli en begin augustus is een perfecte planttijd voor de boerenkool. Er is voldoende warmte om te plant te laten groeien tot een mooie grote kool. Boerenkool is goed in oktober en november. Na de 1e nachtvorst is de boerenkool op zijn lekkerst. In het blad wordt zetmeel omgezet in suikers. Hierdoor wordt de smaak zoeter. Boerenkool kan zelfs temperaturen weerstaan van min tien graden. Pluk de boerenkool niet bevroren, oogst tot het weer in de tuin ontdooid is. Dit vanwege smaak behoud en beschadiging. Volgens Onno Korver van het Unilever Nutrition Center, hoofd van het centrum, is het zeer waarschijnlijk dat er door vorst ijskristallen ontstaan. Het grotere volume maakt de cellen van de plant kapot. Deze gaan open, waardoor er allerlei smaakstoffen vrijkomen die de smaak kunnen verbeteren. Ik zou wel eens een smaakpanel willen organiseren met boerenkool zonder nachtvorst en boerenkool met nachtvorst.

Gooi wel een net over je boerenkool als koolwitje eitjes komen leggen, anders eten de rupsen al je boerenkool op.

Boerenkoolchips

De meeste mensen maken boerenkool stamppot, mijn favoriete boerenkool recept is boerenkoolchips. Ik was de boerenkool heel goed, droog hem met de slacentrifuge, haal de nerven er uit tot ik alleen die krullelige blaadjes heb, bespuit die met olijfolie, leg op een bakplaat die met bakpapier bedekt is en bestrooi de chips met zout. 10 minuten in de oven van 200 graden en je hebt een originele en gezonde knapperige chips.

boerenkoolchips

 

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*