aubergines zaaien

Aubergines zaaien

Wat een droom om aan het einde van het seizoen je eigen aubergines te kunnen oogsten. De plant groeit super makkelijk in warme landen. Helaas ontbreekt het aan genoeg warmte in Nederland. Toch kun je met de volgende tips perfect aubergines kweken in ons kikkerlandje. Doe mee met aubergines zaaien en geniet straks van een rijke oogst.

witte aubergine

Kies een aubergine-soort die in Nederland makkelijk vrucht geeft. Ik heb al 3 jaar zeer goede resultaten met de Indische aubergine. Boven zie de de witte aubergine, zelf in de kas werden de vruchten niet groter dan een ei, ze zagen er spectaculair uit, maar ik zou het niemand aan bevelen. Het leukst is om aubergines zelf te zaaien, nog leuker is dat het nu al mag (eind januari)

Aubergine zaaien

aubergines zaaien

Aubergines zaaien is makkelijk, doe een laag potgrond, gemengd met scherp zand in een mini binnenkas of een eierdoos. Maak de grond vochtig en leg de zaadjes erop. Strooi een dun laagje zand (1 mm) over de zaadjes. Druk de aarde voorzichtig aan. Zet het minikasje op de vensterbank of op een vloer met vloerverwarming en doe het deksel er op. De vensterbank moet boven de verwarming hangen. Een eierdoos bedek je met een laag doorzichtig plastic. Af en toe water met een plantensproeier en na 2 weken verschijnen de eerste plantjes. PS: hierboven zie je 3 zaadjes bij elkaar in een deel van de eierdoos. Ik adviseer een zaadje per potje of eenheid. Later moet je anders de kwetsbare wortels ontwarren, waarbij de plantjes beschadigd kunnen raken. Door beschadigingen krijg je een groei achterstand. Je zaait aubergine al in januari omdat de plant ontzettend langzaam groeit, je oogst pas vanaf augustus, dus deze plant vraagt om geduld.

Verspenen en naar de koude bak of kas

aubergine bloem
Als de planten 4 blaadjes hebben, verpoot je elk plantje voorzichtig in een klein potje. Een aubergine plant groeit niet buiten. Na half mei kun je de plantjes poten in de koude bak of kas. Voor de bestuiving hebben aubergine een nacht temperatuur nodig van 20 graden. Als de temperatuur te laag blijft kun je de aubergine een handje helpen bij de bestuiving door tegen de bloeiende planten aan te tikken. Ook bestuif ik wel handmatig met een kwastje.

Oogst je aubergines

aubergine zaaien en oogsten

Aubergine planten hebben prachtige donkergroene blaadjes en mooie paarse kleine bloemen. De planten groeien voorspoedig, dus geef ze steun met een bamboe stokje ander vallen ze om als er veel aubergines aan zitten. Bij mij gaat de glasruit van de koude bak aan het hoge einde met 2 stenen omhoog, zodat er wel lucht en insecten bij de aubergine planten kunnen, maar geen regen en kou. Half juli verschijnen de eerste aubergines en dan begint de overvloed, van half augustus oogst ik om de paar dagen meerdere aubergines tot het gaat vriezen. Aubergines vragen een goed bemestte aarde en regelmatig water, verder is het een super makkelijke en zeer royaal gevende plant.

Achtergrond informatie over de aubergine

aubergines zaaien
De aubergine (Solanum melonga) is een plant uit de nachtschadefamilie. Aubergine wordt ook wel eierplant genoemd. Die naam is afgeleid van de Engelse naam “Eggplant”. Wilde aubergines hebben het formaat van een kippenei en zijn wit. In oude teksten wordt ook wel de naam “melazaanappel” gebruikt. Dit is bewaard gebleven in de Italiaanse naam “melanzane” voor een gerecht met aubergine. Oorspronkelijk komt de aubergine uit Birma. Sinds de 15e eeuw in Europa geïntroduceerd vanuit Spanje.

Recept met aubergine

Vanaf dit jaar kweek ik de aubergine in de kas, het is een feest om ze te zien groeien. Ik denk dat ik over 2 weken de eerste kan oogsten. Nu vast een recept om straks lekker aubergine te eten. Dit is een super feestelijk vegetarisch hoofdgerecht, waarbij zelfs de verstokte vleesetende het vlees niet zal missen. Ik serveerde het met een sperziebonen salade en een mooi  rond volkorenbrood. We dronken er een heerlijke Ribera del Duero bij, een fantastische rode Spaanse wijn met een zachte ronde smaak.

Ingrediënten voor 2 pp:

  • Ovenschaal
  • Een halve aubergine per persoon
  • Dressing: 2 el olijfolie, 1 thl komijnpoeder, 1 thl korianderpoeder, 1 thl chilivlokken, gerookte paprikapoeder, zout, sap van een halve citroen, schil geraspt van een citroen, 3 tenen knoflook geperst.
  • Voor de vulling: 100 gram gekookte gerst, handje gele rozijnen, handje gesnipperde amandelen, handje groene olijven, verse koriander in stukjes geknipt, handje verse munt blaadjes, zout naar smaak.
  • Voor de topping: magere kwark van de weerribben en wat blaadjes koriander.

Bereiding:

  1. Vet de ovenschaal in met olijfolie
  2. Snijd de aubergine doormidden en snij ruiten in de halve aubergine zodat de dressing er goed in kan trekken. Leg ze in de ovenschaal met het vel naar beneden.
  3. Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom en giet dit over de aubergine. Laat een half uurtje intrekken en bak dan 50 minuten op 200 graden.
  4. Kook intussen de gerst en meng dit andere ingrediënten van de vulling.
  5. Als de aubergine helemaal gaar en zacht zijn (ze zien er donker rood/bruin uit) leg er dan het gerst mengsel op en top af met de Weerribben kwark. versier en verse koriander en serveer warm.

PS: Koop hier je aubergine zaden met de kortingscode “moestuinstart” voor 10% korting: klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*