andijvie

Andijvie

Andijvie is een alledaagse groente die ook nog eens makkelijk te kweken is. Zaaien of plantjes kopen? Omdat ik alleen andijvie stamppot eet koop ik 4 plantjes in augustus, die zijn in okt goed. Ook perfect voor de vierkante meter tuin. Ben je dol op andijvie? Dan loont het de moeite om te zaaien. 

andijvie makkelijke moestuin

 

 

 

 

 

 

 

Wat is Andijvie (Cichorium endivia)?

Andijvie is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof (Cichorium intybus var. foliosum en aan chichorei). Andijvie ziet er uit als krulsla maar is bitter. De groente wordt het jaar rond geteeld, in de winter en het voorjaar in kassen omdat andijvie niet vorst bestendig is. Andijvie die in de kas wordt gekweekt is zachter. Je kunt andijvie gekookt en rauw eten. Andijvie voor 21 juni gezaaid schiet bij warm weer door, net als sla. Mijn favoriete kweektijd is voorjaar en najaar. In de zomer is er zoveel keus aan andere groenten. 

Andijvie kweken

Tip een, koop plantjes in het tuincentrum, zet ze 50 cm uit elkaar, geef ze flink water omdat ze van vochtige grond houden. Na ongeveer 6 weken heb je een volgroeide krop. Als je het hart van de andijvie wilt bleken bind de krop dan de laatste 2 weken voor de oogst bij elkaar. Dan mag het niet regenen, anders rot de krop weg omdat het water niet weg kan lopen. Heb je een vierkante meter tuin? Zet dan in een vak een plantje. Het is een fijne groente voor het na seizoen. Als je de radijs, sla, peultjes, erwten al hebt geoogst. Andijvie kun je ook in potten kweken op het balkon. Heb je de ruimte voor een bed andijvie? Dan is het de moeite waard om te zaaien. In grote lijnen zijn er 2 soorten andijvie, een heelbladige soort geschikt voor zomer en herfstteelt en krulandijvie geschikt voor herfst en winterteelt. Andijvie kan absoluut niet tegen vorst al hoe wel de Geante Marachere er beter tegen kan dan de andere soorten. Andijvie zaaien gaat als volgt: Spit een bed aarde om van 1.20 breed en 2 meter lang. Maak de aarde fijn en trek met een bamboestok een lijn van 0,5 cm diep. Strooi daarin heel dun het pakje zaad uit. Vul de regel weer met aarde en geef water met de fijne broes. Je kunt ook een natte lap op de aarde leggen tijdens het kiemen bij warm weer. Dan droogt de aarde niet uit. Wacht tot de plantjes 5 cm hoog zijn. Zet om de 25 cm een plantje en geef weer veel water. 

Teelt schema

Koude kas: half febr – half april

Platglas: half febr – half maart

Zomerteelt: mei – augustus

Herfstteelt
Open grond: half juli – eind juli
Platglas: half juli – augustus
Koude kas: augustus
Winterteelt
Warme kas: eind augustus – half september
Koude kas: eerste helft september
Platglas: eerste helft september

Wat zit er in andijvie?
100 gram verse andijvie bevat:

Energetische waarde    58 kJ/14Kcal
Koolhydraten    1 gram
Eiwit    2 gram
Vet    0,2 gram
vitamine C    10 mg
Vitamine B1    0,02 mg
Vitamine B2    0,10 mg
Caroteen    0,02 mg
Calcium    20 mg
IJzer    1 mg

Ziekten en plagen

Andijvie kan last hebben van luizen, die zowel op het blad (bladluizen) als op de wortel (wollige slawortelluis) kunnen voorkomen. Als de andijvie te lang staat kunnen de bladeren, te beginnen met de onderste, weg gaan rotten totdat de hele plant bijna weggerot is.Bij warm, droog weer, maar vooral bij verandering van bewolkt naar veel zon, kan rand optreden. De bladranden van de binnenste bladeren sterven af en worden bruin door tijdelijk vochtgebrek, omdat de verdamping groter is dan de aanvoer van water door de wortels. In een later stadium gaan de bladranden rotten. Calciumgebrek kan leiden tot een snellere randvorming. Vooral in de herfst kan nogal eens rand optreden. Rand treedt vooral bij zandgrond op en is tegen te gaan door weinig met stikstof te bemesten en de volgroeide plant voldoende water, liefst in de vroege ochtend, te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*