aloe vera plant

Aloe Vera

Ik ben op Curaçao en kom planten tegen die je in de keuken kunt gebruiken, stap even met een been in de tropische tuinen hier en je idee over een moestuin veranderd totaal. Neem bijvoorbeeld de Aloë Vera die je in Nederland als kuipplant op het terras of als kamerplant kunt houden, gebruik hem als moestuinplant en je hebt een super verkoelende gel die helend is bij wondjes en een verbrande huid.

aloe vera plantAloe vera bloem

Meer over Aloë Vera

Aloë Vera lijkt heel veel op Agave, Wat deze planten met elkaar gemeen hebben, is dat ze in het groei seizoen water opslaan in blad, stengel of wortels. Hierdoor is de plant in staat om extreme perioden van droogte te overbruggen. Ze kunnen er hetzelfde uit zien, alleen de Agave bloeit ongeveer na 8 jaar en gaat dan dood. De Aloë Vera blijft bloeien met prachtige gele en oranje bloemen die er net zo uit zien als de Nederlandse kniphofia (vuurpijl) Aloë Vera wordt in Nederland vaak gekweekt als kuipplant, die echt op een vorstvrije plek moet overwinteren. In de zomer houden ze van de meest zonnige plek in de tuin. In het groeiseizoen van april tot september heeft de plant veel water nodig. In de in winter juist geen water geven. Goede soorten om in Nederland te kweken  zijn o.m: Aloë ferox met blauwgroen blad en pittige stekels (deze soort wordt vaak te koop aangeboden), Aloë plicatilis. Je kunt de Aloë Vera ook gewoon als kamerplant houden en dan wel in de buurt van de keuken, want de plant is super helend voor de huid.

Aloë Vera op de huid

  • Aloë Vera bevat mineralen, vitaminen, amino zuren, enzymen en salicyl zuur. Allemaal super voor je huid!
  • Het werkt verkoelend, daar staat het echt bekend om. Heerlijk als je verbrand bent!
  • Last van een wondje? Smeer er aloë Vera op, dan geneest het sneller.
  • Het helpt ook als je gebeten bent door een insect, denk aan muggen of spinnen.
  • Eczeem, psoaris, veel ‘probleemhuidjes’ hebben baat bij pure aloë Vera gel!

Hoe gebruik je Aloë Vera?

aloe vera gel

Je breekt of snijdt een stukje van de top van een blad af, binnen in het blad bevind zich een vloeibare gele gel die je op de huid smeert. De gel kleeft en hecht zich meteen aan de huid. Ik proefde het even, het smaakt bitter. Zo simpel is het. Het open deel op de plant groeit vanzelf weer dicht. 

PS: voor Curaçao is deze plant heel belangrijk, zij maken er natuurlijke cosmetica van. Daardoor is het een inkomstenbron op dit eiland waar werkelijk bijna alles geïmporteerd moet worden.

 

Den Paradera (kruidentuin)

De kruidentuin "Den Paradera" van Dina Veeresh die ik na een tip van Liz Breebaart bezocht gaf nog meer informatie over bruikbare planten die hier groeien, ik noem er een paar: 

witte basilicumWarda

  • Witte Basilicum (Yerb'e Hole Blanku). Zeer goed kruid tegen stress, koorts en maagklachten.
  • Zuurzak (Sorsaka) Oorspronkelijk was er tijdens de slaventijd een plantage waar deze vrucht werd gekweekt. Hij werkt kalmerend, goed voor hoge bloeddruk, slapeloosheid.
  • Kalbas di mondi (Cresenta Cujete) Van de pulp van deze kleine kalebassen wordt siroop bereid tegen verkoudheid en griep.

 

In totaal groeien er 21 medicinale planten en bomen in de tuin, er worden kruiden mengsels van gemaakt die je kunt kopen in de winkel. Leuk en zinvol om te bekijken. .http://www.dinahveeris.com. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*