ah moestuintjes

AH moestuintjes

AH heeft die leuke moestuintjes, wat geweldig is. Klein en groot genieten er van om de zaaien en te kweken, op dit moment vragen mensen mij, Jane mijn AH moestuintje komt op, wat nu? In dit artikel geef ik tips  over hoe je de plantjes kunt laten uitgroeien tot echte groenten of kruiden.

AH moestuintje

 

 

 

 

 

 

 

Aubergine

Als je Aubergine plantjes op komen verplant ze dan naar een groter plastic pot van 30 cm doorsnede met potgrond. Je kunt ze verplanten als ze 2 blaadjes hebben. Een plantje per potje. Water blijven geven. Aubergines groeien niet buiten, dat is te koud. Dus kweek ze op de vensterbank, ik de kas of koude bak. Ze groeien heel langzaam, ergens in juni of juli komen er aubergines aan. Dat gaat door tot november. Dus even geduld, je wordt beloond met echte aubergines.

Bosaardbei

Zodra de plantjes opgekomen zijn en 2 blaadjes hebben kun je ze buiten uit planten. Het liefst op een plek met een beetje schaduw. Boasaardbeitjes groeien niet binnen. Ze kunnen prima tegen kou. Het plantje groeit langzaam, maar je geduld wordt beloond met een eindeloze stroom aromatische bosaardbeitjes tot november.

Basilicum

Zodra er blaadjes aan komen kun je de basilicum eten, knippen en over de tomaten strooien en happen maar. Basilicum kan pas naar buiten eind mei als het echt warm is. Maar voor die tijd is het op toch ­čÖé

Bieslook

Knippen en eten, je kunt de bieslook ook in de tuin of het balkon in een grotere pot zetten, net als peterselie groeit het gewoon door en kun je blijven oogsten.

Broccoli

Laat de broccoli groeien tot de plantjes 4 blaadjes hebben, dan buiten uit poten, Broccoli zijn hele sterke planten die goed tegen kou kunnen. Als je na een paar maanden de broccoli gaat oogsten, snij dan alleen de broccoli af en laat de plant staan, er komen vanzelf weer nieuwe broccoli's aan.

Courgette

Na half mei meteen buiten zaaien, of vanaf half april binnen. Deze planten knallen de grond uit en maken in de volle grond als het warm is wel een courgette per dag.

Rucola

Je plant de rucola buiten uit als het opgekomen is en de plantjes 2 blaadjes hebben. Rucola groeit prima buiten of in een pot op het balkon. Rucola is een vast plant, gewoon laten staan als hij gaat bloeien in juni, in het najaar zijn de blaadjes weer lekker en volgend voorjaar komt hij weer terug.

Prei

De prei begin april in de tuin planten, prei groeit ontzettend langzaam en heeft zeker 4 maanden nodig om prei te worden. Prei heeft een bemestte tuinaarde nodig. Je zou het ook in potten op het balkon kunnen proberen. Geduld is een schone zaak.

Lente-ui

Je eet de stengels van de lente-ui, dit is een prima groente voor in een potje, lekker laten groeien al het potje te klein wordt, de stengels knippen en over de sla strooien en lekker op eten.

Wortels

Dit potje kun je weggooien, wortels groeien niet in een potje. heb je het zaad nog, leg het buiten onder de aarde en op een gegeven moment heb je wortels na ongeveer 12 weken.

Paprika

Zelfde recept als aubergine, het is buiten te koud, dus op de vensterbank laten staan, in een pot van 30 cm doorsnede zetten en water blijven geven. Na 3 maanden beginnen er paprika's te komen wat doorgaat tot november. 

Sla

Deze supergroente groeit altijd, wacht niet tot het een krop is, als de blaadjes zo groot zijn als je duim, knip ze af en eet ze op. Ze groeien daarna gewoon weer aan, zo kun je blijven oogsten. Sla groeit prima binnen en buiten.

Tomaat

Tomaten groeien snel, wacht met zaaien tot half april, anders krijg je veel te grote krachteloze planten. Ze kunnen naar buiten na  de 3e week van mei. Op een balkon onder een afdakje gaat het prima in een pot. Binnen in een pot ook, ik kweekte ze vorig jaar binnen. Als tomaten regen op hun bladeren krijgen gaan de tomaten vroeg of laat rotten. Dus het zijn eigenlijk kasplanten. Tomaten moet je ook echt "dieven", een soort snoeien anders wordt het een wild groeiende plant met weinig tomaten. Klik hier

Dille

De blaadjes jong knippen en eten, lekker over zalm.

Peterselie

In een grotere pot op het balkon kweken, knippen en eten, de plant groeit gewoon door. Je kunt ze ook in de tuin planten. De peterselie groeit gewoon weer aan en je kunt blijven knippen. Peterselie blijft in de winter ook goed, je kunt tot volgend voorjaar oogsten. Daarna gaat de peterselie bloeien, dan is het niet meer lekker. Zaai dan gewoon weer nieuwe.

Radijs

Meteen buiten zaaien, radijs houdt van een koele start.

Selderij

Duurt meestal 3 weken tot een maand voor het op komt, groeit super langzaam, is niet erg, want als het eenmaal groeit kun je blijven knippen, de plant groeit door. Doet het buiten op het balkon en in de tuin prima.

Spinazie

Meteen buiten zaaien, ze houden van een koele start.

Watermeloen 

Begin er niet aan ten zij je een kas hebt, het is een leuk idee, maar niet uitvoerbaar als je binnen kweekt of de plant wilt laten opgroeien buiten. Daar is het in Nederland echt te koud voor.

Veel succes met de AH moestuintjes. Wil je meer weten over moestuinieren? klik hier

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*