agave curacao

Agave

Vandaag schrijf ik over de Agave omdat ik op Curacao ben, ze groeien de in de tropische tuin voor mijn huis. Deze planten zijn geen groenten en geen fruit, toch kun je ze gebruiken in de keuken.

agaveAgaves

 

Meer over de Agave

De zeer veelzijdige Agave is zowel de Nederlandse als de botanische naam van de plant. De planten hebben in het algemeen dikke, vlezige bladeren die meestal bezet zijn met doornen langs de zijkant en eindigen in een scherpe punt.

Agaves groeien vrij traag en bloeien pas na vele jaren. Op dat moment groeit er een (in verhouding met de plant) zeer lange stengel uit de plant, waar bovenaan een groot aantal kleine bloemen aan komt. Agaves planten zich voornamelijk vegetatief voort door middel van met wortelstekken. De meeste agaves zijn monocarp, d.w.z. dat ze maar één keer bloeien en dan afsterven. De Agaves op Curacao zijn enorm, zeker 1.50 hoog, mat bleek blauw groen van kleur. Van de vezels van de plant wordt touw (sisal) gemaakt. Agaves groeien in Nederland als kamerplant, die plant zou je kunnen gebruiken voor b.v. Agavesiroop of verkoelende gel na een dagje te veel zon.

Agave in de keuken

Agavesiroop 
De stam van de plant wordt uitgeperst waarna het sap verwarmd wordt en zo de uiteindelijke agavesiroop ontstaat. Natuurlijke agavesiroop is een ongeraffineerd product waardoor het rijk is aan natuurlijke vitaminen en mineralen. Agavesiroop is te koop in natuurvoedingsmiddelen winkels als alternatief voor suiker. Naast de bijzondere smaak zit er veel fructose in wat helaas hetzelfde effect heeft als suiker op het lichaam, het jaagt de bloedsuiketspiegel omhoog.

Tequila 

Deze alcoholische drank wordt gemaakt van Agave. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*