zwarte luis mijn tuin

Wat te doen tegen zwarte luis?

Zwarte luizen vieren dit jaar feest in mijn tuin op mijn tuinbonen en kersen, ideale omstandigheden, veel vocht en hoge temperaturen. De bestrijding is een biologische uitdaging. Wat te doen tegen zwarte luis? Lees meer

zwarte luis

 

 

 

 

 

 

 

Hoe zien zwarte luizen er uit?

De gevleugelde en ongevleugelde luizen zijn breed en ovaal. Ze zijn 1,7 tot 2,7 mm lang en hebben een mat zwarte kleur. De antenne en poten zijn licht van kleur met een donkere punt. Op het achterlijf zitten twee grote uitsteeksel (sifons). Ze zitten als een zwarte streep op de stengel aan de bovenkant van een plant zoals de tuinboon en kersenboom. Als de bladeren in de top van de plant gaan inrollen en de stengel toppen gaan krom groeien is er meestal sprake van zwarte luis. Op de door de luizen uitgescheiden honingdauw kunnen zwarte schimmels zoals roetdauw gaan groeien. Daarnaast kan de zwarte bonenluis verschillende, schadelijke plantenvirussen, zoals het bonenscherpmozaïekvirus en het erwten topvergelingsvirus, over dragen. De zwarte luis komt voor in het noordelijk half rond.

Hoe overleeft de zwarte luis?

De zwarte bonenluis wisselt van waardplant. Een waardplant is een plant waar de luis op kan overleven. De overwintering vindt als ei plaats op de winterwaardplanten wilde kardinaalsmuts, de Gelderse roos en de sneeuwbal. Uit deze eitjes komen de eerste wijfjes, die een generatie ongevleugelden voortbrengen. Deze ongevleugelde luizen zijn levendbarend en brengen gevleugelde luizen voor, die in april naar de zomerwaardplanten vliegen. De volgende planten zijn gevoelig voor zwarte luis: tuinboon, pronkboon, suikerbiet, sommige zomer bloemen, kersenbomen, sommige heesters enz.. Op deze planten komen meerdere generaties, ongevleugelde, in koloniën levende luizen voor. Ook komen gevleugelde luizen voor, die zich verspreiden naar andere planten. De luizen zijn levendbarend en planten zich op de zomerwaardplanten voort. In de herfst ontstaan gevleugelde, levendbarende exemplaren, die naar de winterwaardplanten vliegen en daar ongevleugelde luizen voortbrengen. Deze ongevleugelde luizen zetten na paring hun eitjes af in de oksels van de knoppen en scheuren in de schors. En zo is de cirkel rond.

Wat te doen tegen zwarte luis?

De tuinbonen en kersenbomen gaan langzamer groeien omdat de zwarte luis het plantensap gebruikt als voedsel. Daarom is het aan te raden om de zwarte luis te bestrijden.
1. Lieveheersbeestjes

In de tuinbouw worden lieveheersbeestjes veel gebruikt. Ze zijn dol op de zwarte luis. Zoek in je tuin naar lieveheersbeestjes en zet ze op de plant met zwarte luis. Je kunt lieve heersbeestjes ook bestellen bij een tuincentrum of internet.

2. Huismiddel zeepwater/spiritus

Meng 20 gram ouderwetse groene of zachte zeep (geen moderne synthetische zeep!) en ongeveer 20 ml spiritus. Voeg daar 1 liter lauw tot warm water aan toe. Roer tot alles is opgelost en en giet de vloeistof  in een plantenspuit.) (Ik gebruik oude flacons van schoonmaakmiddel of raam reiniger). Met de plantenspuit de hele plant of struik goed inspuiten, vooral de plekken waar de bladluizen zichtbaar zijn, die zitten meestal op de stengel en onder de blaadjes. Herhaal dit na een aantal dagen voor een luis vrij resultaat. Spuit op een dag zonder zon, zodat de plant niet verbrand. 

3. Kant en klaar eco bestrijdingsmiddel tegen bladluizen uit de winkel

Er zijn eco middelen tegen bladluizen verkrijgbaar, kant en klaar in spuitbussen of spray-flacons. Onder andere te koop bij planten winkels, dierenwinkels, tuincentra en bouw markten. Het voordeel is dat je zelf niet hoeft te prutsen met middeltjes.

ECOstyle Spuzit-R (natuurlijk pyrethrum)
ECOstyle Plantschoon (kaliumzouten van organische vetzuren)

Tuinbonen samen zaaien met dille

Zaai een rij tuinbonen en daarnaast een rij dille. Tip van Riny Bullens. Ik zag het ook in de moestuin van Villa Augustus in Dordrecht.

 

 

 

5 Reacties

  • Mirjam

    Mijn sierkersenboom zit onder de zwarte luis en ik heb vanmorgen het huismiddel er op gedaan,maar nu is mijn vraag of de bladluis er dan af gaat vallen of dat ze op het blad blijven zitten als ze dood ziijn?

    • Jane Appel

      Mirjam, ze blijven er op zitten tenzij je ze er af spuit met bv. met een waterstraal. Leg een vuilniszak onder de boom, zodat ze daarop vallen, je kunt de zak daarna weg halen zodat (degene die nog leven) niet terug kunnen kruipen. 

  • Arthur

    Had begin van het jaar zwarte luis in de kersenbomen, gingen bijna dood zoveel luis dat erin zat! Eronder stond bieslook, prei en bosui.
    Later zijn die luizen naar beneden gegaan, de bieslook, prei en bosui hebben ze letterlijk leeg gezogen!
    Toen dat op was gingen ze een paar meter wandelen en ondertussen zijn ze de uien en knoflook leeg aan het zuigen.
    Andere planten hebben geen last van de zwarte luizen (wel andere luizen overigens, en had genoeg oorwurmen en lieveheersbeestjes).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*