Zeekool kweken

Zeekool (Crambe maritima) is een zoutminnende vaste plant die vooral in Europa langs de kustlijn voorkomt en eetbaar is. Ik heb laatst in Vila Augustus fantastische zeekool met kreeft gegeten. heerlijk!!

zeekool

De stengels of stammen van de plant kun je eten, ze hebben een lichte kool smaak. De stengels geblancheerd, of in plakjes gebakken zijn een delicatesse. Ook is de stengel rauw te consumeren. Ook het blad kun je eten, maar dan gebleekt onder een aardewerk pot. De aardewerk pot schuif je in het voorjaar over de zeekool plant heen en door het gebrek aan licht wordt de zeekool zeer mals. De smaak is tussen asperge en bloemkool in. Zeekool kun je ook rauw in salades gebruiken.

bleekpot

 

 

 

 

 

Waar komt zeekool vandaan?

De plant groeit in het wild langs de Atlantische kusten van Frankrijk, Engeland en Denemarken. In Nederland wordt het langs de afsluitdijk en op Texel gevonden. In Nederland is het een beschermde plant. 

zeekool

 

 

 

 

 

Hoe groeit zeekool?

Het is een relatief nieuwe groente, die goed gedijt op zilte grond. Omdat het een vaste plant is hoef je hem maar een keer te kopen of te zaaien. Ik bewandelde 2 wegen, ik kocht in een zakje op de groente afdeling een zeekool wortel en ik kocht een vaste plant onder de naam Crambe. Zeekool wil in aarde groeien met een grote hoeveelheid zand. Het is tenslotte een kust plant. Ik weet nog niet welke van de 2 experimenten het beste gaat uit pakken. Ik heb al over de vaste plant de bleekpot gezet en wacht het resultaat af.

Kenmerken en groei wijze zeekool

Zeekool is winterhard. Het is een blauw-groene vlezige plant. De bladeren lijken op koolbladeren, maar hebben langere stelen. De witte bloemtrossen staan in sterk vertakte pluimen bij elkaar. Zeekool  kan op een goede standplaats en bij goed onderhoud en regelmatige verjonging 20 jaar op dezelfde plaats groeien. Zeekool houdt van een luchtige zonnige standplaats.
 

Plagen en ziekten

Omdat zeekool een koolsoort is heeft hij last van knol voet als er eerder in dezelfde aarde kool is geteeld. Verder kunnen slakken zeekool aan vreten.

Zeekool zaaien

Zaaien Kras de kurk laag op de zaden wat los om de kieming te bevorderen. De opkomsttijd bedraagt toch nog een kleine maand. In openlucht in april telkens 4-5 zaadjes leggen in putjes van 2 cm diep. Van de bekomen plantjes wordt er telkens één behouden.
In de koude bak zaaien in maart. Als de plantjes 2-3 bladeren hebben neem je de ramen overdag weg. Enkele dagen later helemaal.. Ook kan er in maart onder glas in potten gezaaid worden.

Zeekool oogsten

Na het derde jaar worden de planten schoon gemaakt met water en wordt er een bleekpot over heen gezet in januari. Zodra de plant 20-30 cm hoog is worden de scheuten afgesneden. Daarna kan nog een 2e keer geoogst worden, maar dit put de plant wel uit. Daarna de plant door laten groeien zonder bleekpot tot volgend jaar.
 

Hoor ook graag jullie ervaringen met zeekool.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*