koude bak

Zaaien in de koude bak

Een koude bak of broeibak is een een vierkant (meestal van beton) met glasplaten. Die glasplaten liggen schuin zodat het water er af loopt en de zon optimaal het gewas kan bereiken. In mijn tuin stond al een koude bak die ik ben gaan gebruiken voor het ultiem vroeg zaaien van koude kiemende groeten zoals spinazie, sommige sla en tuinbonen. Dit jaar zaaide ik al in december spinazie, door de "warme" winter kan ik nu bijna oogsten. Lees de tips.

koude bak

 koude bak babyleaf oogstenzaaien in gebruari in de koude bak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaaien in de koude bak

Een koude bak is een heel ouderwets ding, mijn vader had hem, mijn grootmoeder ook. Het is de manier om vroeg in het voorjaar bladgroente te kweken. In de winter werden er vooral knollen gegeten zoals biet, wortel en knolselderij en kool en andere bewaar groenten. In het voorjaar was de behoefte aan groene blaadjes groot. Met een koude bak kun je echt heel vroeg soorten bladgroenten kweken die kiemen in koele aarde onder de 10 graden. Je kunt vanaf december al zaaien in de koude bak.

Groenten voor de koude bak

  1. Spinazie: soort "Vroeg Reuzenblad" Van half januari tot half februari in de koude bak, daarna kun je deze scherpzadige soort in de koude grond zaaien. Deze spinazie vraagt om een goed bemeste aarde.
  2. Pluksla Catalogna: half februari in de koude bak. Een stevige donkergroene sla met lange ingesneden bladeren. De blaadjes afsnijden als ze 10-15 cm hoog zijn, ze groeien van zelf weer aan.
  3. Babyleaf: mix van verschillende soorten sla, dit kleurige mengsel van rode en groene blaadjes zijn tegelijk oostbaar. Na de eerste keer snijden groeien de blaadjes gewoon door. Je kunt blijven oogsten.
  4. Tuinbonen: dit zijn echte koele kiemers, je kunt ze nu al planten, als het maart is haal je het glas weg en groeien ze door voor een vroege oogst in april.
  5. Komkommers kweken in de koude bak is ideaal, ik koop 2 planten in mei en zet ze in de koude bak, glas er op, elke dag water geven en een lawine aan komkommers volgt.
  6. In de zomer kweek ik ook wel aubergines in de koude bak, onder glas. Het glas til ik dan op met stenen tussen de randen voor meer lucht en ruimte voor de planten.
  7. In het najaar kun je er veldsla in zaaien (september)

De koude bak na de eerste oogst

Ik gebruik de koude bak voor artisjokken omdat de plek van de bak zo beschut is. Na de spinazie teelde vorig jaar sjalotten, die kun je ook heel vroeg poten (maart). Een deel van de bak laat ik braak liggen om uitputting van de aarde te voorkomen. In het najaar net voor de winter spit ik de bak om en haal alle onkruid er uit. Daarna bemest ik hem en laat ik hem tot eind dec zonder ramen. De aarde wordt goed nat en de mest trekt er in. Eind dec, begin januari gaan de glazen er op en ga ik zaaien. Voor het zaaien maak ik de glazen goed schoon, zodat er zoveel mogelijk licht bij de gewassen kan komen. Ik probeer wel een wisselteelt aan te houden, maar voor bladgroenten is dit niet heel erg noodzakellijk.

PS; Wil je ook een koude bak aanschaffen? Kijk dan eens naar het online aanbod van: Tuinartikeltotaal.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*