wisselteelt

Wisselteelt

Wisselteelt is een bekend begrip voor ervaren tuinders, maar een raadsel voor de startende tuinder. Wisselteelt is de aarde en de groenten gezond houden door om de 6 jaar een ander zaaibed te kiezen. Doe mee met wisselteelt en oogst gezonde groenten.

wisselteeltteeltplan

Het is een eeuwenoud gebruik. Indien dit goed wordt toegepast zijn bestrijdingsmiddelen bijna niet nodig. Vandaag maakte ik met sneeuw op de moestuin, binnen bij de warme kachel het jaarplan. Ik gebruik daarvoor een boekje en kan zo per jaar terug kijken wat ik deed. Maak daarom nu een plattegrond van je moestuin, zodat een teeltplan kunt maken voor dit jaar. Als voorbeeld geef ik mijn eigen moestuin, die bestaat uit 6 vakken. In elk vak staan één of meer groenten. De bedoeling is dat volgend jaar alles een vak op schuift.

wisselteelt

  • Bed 1: Uien, sjalotten, prei en wortel
  • Bed 2: Bieten
  • Bed 3: Paprika, courgette en andere vruchtgroenten
  • Bed 4: Aardbeien
  • Bed 5: Koolsoorten
  • Bed 6: Aardappelen, na de vroege aardappeloogst kunnen de bonen er op.

PS: Bladgroenten zijn niet gevoelig voor het zaaien op hetzelfde bed. Sla, spinazie, rucola enz. kun je tussen de andere groenten zaaien…

Tips voor wisselteelt

Plant nooit twee jaar achter elkaar dezelfde groente in hetzelfde plantvak.

Aardappelen voor de zekerheid één keer per 6 jaar in hetzelfde vak (aardappel is het meeste gevoelig voor ziekte).

Kool zeker om de 6 jaar in hetzelfde plantvak. Je krijgt anders knolvoet, die schimmel verdwijnt pas weer na 10 jaar uit je grond.

Aardbeien mogen blijven staan. Verwissel om de 3 jaar het bed met nieuwe uitlopers.

Wissel knolgroenten (biet en wortel), kool (witte kool, rode kool, boerenkool, palmkool, broccoli en bloemkool) en peulvruchten af in de vakken.

Peulvruchten zoals erwten, tuinbonen, peultjes, bonen en kapucijners geven voeding aan de aarde door de stikstofbolletjes. Laat de wortels zitten bij het rooien.

Sommige groenten zijn vaste planten, asperges, rabarber, zeekool en aardpeer blijven altijd op dezelfde plek staan staan.

Ik heb vaste stevige rekken gemaakt voor peulvruchten zoals peulen, doperwten, capucijners en sugarsnaps. Als die geoogst zijn groeien de pompoenen aan de rekken. Omdat de rekken vast zijn, verwissel ik daar om de 3 jaar de aarde.

Aan de randen van de moestuin kweek ik frambozen, taybessen, kruisbessen, zwarte bessen, rode bessen en Japanse wijnbes.

Sommige groenten groeien beter samen met andere soorten groenten. Dit heet combinatieteelt, lees meer.

PS: Heb je nog zaden nodig? Misschien wil je ze online bestellen met 10% korting? Vul de code “moestuinstart” in: klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*