phacelia

Wel of geen groenbemester?

De herfst nadert, de laatste oogsten van tomaten, paprika, sla, aubergine, bieten en meer geven een overvloed aan groenten. Om nog maar niet te spreken van de vele druiven, appels, bramen en frambozen. Maar dan blijft er kale aarde achter. In de winter kun je die laten vergrassen, steeds blijven wieden of een groenbemester zaaien. Wel of geen groenbemester? Ik ben benieuwd wat jullie kiezen?

groenbemester

 

 

 

 

 

 

 

Wat zijn groenbemesters?

Dit zijn planten de je na de oogst zaait met als doel dat deze plant voedingswaarde aan je tuinaarde toe voegt. Een soort levende mest eigenlijk. Deze planten ploeg je na de groei onder, ze leveren je bodem dan stikstof en organische stof. De bodem wordt er ook lekker luchtig van. Je hebt een stuk van de tuin nodig waar je op dat moment niet op wil of kunt kweken. Ik gebruik groenbemesters alleen in het najaar. Maar je zou ook kunnen kiezen om 1/4 van je tuin jaarlijks bij te voeden met groenbemesting.  Groenbemesting kan met verschillende planten. Bekende groenbemesters zijn: Klaver soorten, deze voegen stikstof aan de aarde toe, wat top is, maar ze blijven maar boven komen als onkruid. Phacelia of bijenplant, winterrogge, calendula (goudsbloem) deze ontsmet de aarde, boragie, boekweit, (komkommerkruid), klaversoorten of gras. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar makkelijk te kweken planten die ik in augustus kan zaaien en in het voorjaar kan onderspitten. Ik heb winterrogge geprobeerd, deze kwam moeilijk op, ik kweek in de zomer aan alle tuin randen al goudsbloem, ook komkommerkruid kweek ik als kruid in de zomer, daarom ben ik uitgekomen op phacelia. Deze plant kiemt ongelofelijk makkelijk, groeit snel, bijen zijn er dol op en de bloemen vind ik mooi. 

phacelia

 

 

 

 

 

 

 

Wel of geen groenbemester?

Zijn er ook nadelen aan een groenbemesting? Ja je moet er plek voor hebben. Elke tuinder volgt wissel teelt omdat de aarde anders uitgeput raakt en je ziekten krijgt. Als je een groenbemester op een kwart van je tuin zaait als wisselteelt kun je een kwart van je tuin niet gebruiken voor oogstbare gewassen. Ik gebruik de groenbemesters als najaar steelt, de aarde staat dan "leeg". Mij bespaart het op deze manier wieden in de winter, daar ben ik niet zo dol op, maar ik hou wel van een nette tuin, met een groenbemesters blijft de tuin netjes. In het voorjaar moet je het gewas onder spitten, dat is dan wel weer een werkje, maar het is maar een klus die ik er bij neem. 

PS: ik zou nooit kool soorten als groenbemesters nemen, het is zo wie zo al moeilijk om de tuin knol voetvrij te houden en kool  en knolvoet horen bij elkaar.

Wil je meer weten over wisselteelt? klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*