borlotti zaaien

Wat kun je allemaal nu nog zaaien?

Veel tuinders denken dat het zaai seizoen eind mei afgelopen is. Maar het is nu perfect weer (temperatuur boven de 18 graden met af en toe een bui) om te zaaien. Pak je kans en doe mee.

borlotti zaaien

 

 

 

 

 

 

 

Wat kun je allemaal nu nog zaaien: allerlei soorten bonen

Vandaag legde ik borlotti stokbonen met die prachtige rood gevlekte bonen en peul. In Italië struikel je over de deze bonen op de markt. Ik maakte een piramide van 4 stokken, bij elkaar gebonden met een touwtje en legde 6 bonen per stok. Je hoeft niet te mesten, wel water geven als het niet regent. Ik legde ook nog sojabonen, dit zijn struik bonen en hebben geen stok nodig. Kijk in het artikel sojabonen . Ik vond nog een zakje gouden struik of stambonen. De asperge planten zijn net gezet en nog niet hoog, dus is er nog ruimte voor een rijtje gouden stambonen. Ook weer geen mest, wel water en geen ondersteuning omdat ze maar 40 cm hoog worden. In een rijtje leg ik om de 8 cm een boon. Tussen de rijen laat ik een ruimte van 40 cm.

Mais zaaien

Ieder jaar wil ik eind augustus begin september mijn eigen maïskolven oogsten. Ik zag de mais al op het land staan bij de boer, dus vandaag gezaaid. Ik bewaar altijd een maiskolf (gedroogd) van het vorig jaar, haal de korrels eraf en zaai. Wist je dat mais ook een mooie tijdelijke heg is? Ik maak nog een heel artikel over mais deze week, voor nu: Mais houdt van een voedzame aarde (bemest). Groeit snel bij warm weer en wil groeien in een vierkant vanwege de bestuiving. Neem een stuk aarde van een vierkante meter en zaai hier op gelijke afstand 12 maïskorrels op. Moeilijker wordt het niet en succes gegarandeerd. 

mais oogst

 

 

 

 

 

 

 

Kaneel basilicum

Ik zaaide vandaag ook kaneel basilicum, basilicum is er in talloze soorten, maar deze vind ik heel erg lekker. Ik heb andere soorten voor gezaaid, die staan nu veel moeite te doen om op gang te komen. Ik weet zeker dat deze vanwege de temperatuur boven de 18 graden meteen gaat knallen. Grond even met de hand schep los gemaakt. Daarna water gegeven, zaadjes in een rij van 1 meter, aarde 0,5 cm er over gestrooid, aan gedrukt en klaar. Bordje er bij met de naam.

kaneel basilicum

 

 

 

 

 

 

 

Originele mei moestuin wedstrijd

Doe je mee? Stuur voor 30 mei een foto van jouw moestuin naar info@moestuinbeginnen.nl en win een zakje zaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*