biologisch zaad

Waarom biologische groentezaden kopen?

Zoals mijn lezers weten kweek ik alles biologisch in mijn moestuin. Dat betekent dat ik alleen aan natuurlijke bescherming doe.  Toch ben ik de eerste jaren niet erg bezig geweest met het kopen van biologische zaden. Ik was meer gefocust op de diversiteit van allerlei soorten en kleuren groenten. Veel zaden oogst ik zelf, denk aan bonen, erwten, tuinbonen, rucola, broccolli, artisjok, pepers, paprika's en vele andere zaden. Maar sommige zaden moet je toch echt kopen: denk aan wortelzaad, sla, bietenzaad, courgettezaad enz. Daarom ben ik me nu aan het verdiepen in de verschillen tussen biologisch en niet biologisch zaad. Graag deel ik deze kennis met jullie.

Waarom biologische groentezaden kopen?

Biologische zaden moeten aan het keurmerk SKAL voldoen. Om dit keurmerk te mogen dragen mag geen kunstmest en geen pesticiden gebruikt worden gedurende de productie van de groentezaden. In plaats daarvan gebruiken de zadenleveranciers natuurlijke mest op de akkers en zetten zij natuurlijke vijanden in tegen bijvoorbeeld luizen.

Waarom biologische groentezaden kopen?

 

 

 

Hoe wordt niet biologisch zaad geoogst?

Op de reguliere zadenbedrijven wordt er geoogst met machines, om de zaden te kunnen oogsten is het belangrijk dat er geen onkruiden tussen de planten staan. De onkruidzaden zouden anders  in de zakjes met groentezaad komen. Daarom wordt het onkruid een aantal dagen voor de oogst doodgespoten met pesticiden. Vervolgens krijgen de planten groeiregulatoren toegediend die er voor zorgen dat alle planten tegelijk rijp zijn zodat er maar een keer geoogst moet worden. Voor er geoogst wordt komen er nog ontbladeringsmiddelen aan te pas, van kale planten is het nl. makkelijker zaden oogsten. Tenslotte worden de zaden omhuld met een laag fungiciden, om ze te beschermen tegen schimmelziektes. Kortom in uw zakje groentezaad kunnen resten pecticiden, ontbladeringsmiddel en een anti-schimmelmiddel zitten.

Hoe worden biologische zaden geoogst?

In de biologische teelt worden zaden manueel geoogst, het onkruid wordt met de hand verwijderd en er wordt twee- tot driemaal geoogst. De zaden worden niet behandeld met schoonmaak-, schimmelwerende of kiemremmende middelen. In de biologische teelt worden streekeigen rassen verkocht, rassen die zich jaar na jaar verbeteren en aanpassen aan de veranderende omstandigheden door zaden te winnen van de beste, sterkste exemplaren. Door regelmatige kruisingen is er een brede genetische basis en zijn de groenten minder vatbaar voor massale schimmelaantasting of andere plagen.

Zelf zaden winnen

Het is ook mogelijk om van de sterkste, lekkerste en mooiste planten zelf zaden te winnen en zo krijg je nakomelingen die zich steeds beter voelen omdat ze beter aangepast zijn aan de omstandigheden in jouw tuin. Je kan zelfs gaan selecteren op bepaalde eigenschappen en zo na een tijdje tot een eigen variant komen. 

Biologische groentezaden kopen

Tegenwoordig kun je steeds mee biologische groentezaden bestellen. Van oudsher is Bolster het puur biologisch zaadbedrijf. Bij zadenkopenonline of Allezadenkopen kun je een mooi assortiment biologische moestuinzaden ontdekken. Wil je biologische zaden online kopen? klik hier 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Reacties

 • Sonja Luneburg

  Hallo, ik ga voor het eerst van mijn leven dit jaar een (biologische) moestuin aanleggen. Toevallig heb ik net een aantal zaden gekocht bij Bolster, het wachten is nu op de kweekbakken die ik besteld heb. Nu heb ik gezocht naar biologische zaaigrond en dat bleek niet makkelijk. Ik heb nu de grond van DCM gekocht omdat ik dacht dat deze biologisch was, maar het staat er niet specifiek op. Kun jij me misschien vertellen welke grond ik het beste kan kopen voor het ontkiemen? Groetjes Sonja

 • A. Oostra

  Ik vroeg me al af hoe niet biologische zaden worden geoogst.

  Fijn om dit nu precies te weten en ook voor mensen die denken

  dat het niet zoveel uitmaakt welke zaden je gebruikt.

   Die zijn gelijk goed wakker geschut !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*