Vorstbescherming

Het lijkt volgende week echt kouder te gaan worden, daarmee bedoel ik meer dan 10 graden vorst per nacht. De meeste planten en bomen in de moestuin kunnen verrassend goed tegen vorst, zelfs de citroenboom kan een paar graden hebben. Maar met meer dan min 10 graden onder nul ga ik toch voor vorstbescherming om sommige bomen en planten te beschermen, zoals de vijg, perzik en de sierstruik camelia.

Perzikboom

perzikboom

 

 

 

 

 

 

 

Een perzikboom bloeit eigenlijk te vroeg voor het Nederlands klimaat. De kans dat de bloesem in feb/maart door vorst bevriest is 99% Daarom is het belangrijk om  vanaf eind januari de knoppen te beschermen met doek, een deken of in mijn geval met vliesdoek. De muur is bespannen met staaldraad, daaraan wordt de perzikboom geleid. Met knijpers bevestig ik het vliesdoek. Aan de zijkant laat ik het vliedoek open zodat de bijen bij de bloesem kunnen komen.

Vijgenboom 

vijgenboom

 

 

 

 

 

 

 

De vijgenboom staat tegen de zuidmuur van het huis. Een betere plek kan de vijgenboom niet krijgen, zoveel mogelijjk zon en van binnenuit wordt de muur verwarmd door de warmte vanuit het huis. We oogsten afgelopen jaar 200 vijgen. Die boom voelt voor mij als iets heel kostbaars, zoals anderen dat misschien vinden van een diamanten ring. De boom is diep geworteld dus weerbaar tegen vorst. De takken kunnen ook wat hebben, maar bij meer dan 7 graden vorst gaan we ons toch wat zorgen maken omdat de knoppen dan bevriezen. Daarom heb ik de boom nu weer helemaal strak tegen de muur opgebonden, de oude vijgen eruit gehaald, die rijpen toch niet meer en uitstekende takken verwijderd. Als de vorst nu door zet gaat er vliesdoek over heen. 

Camelia

 

 

 

 

 

 

 

Dit is wel geen fruit maar een struik die zo mooi bloeit dat hij het beschermen waard is. Deze struik is subtropisch en bloeit al heel vroeg. Ze staan op het oosten waar ze het perfect doen. Ook hier gaat een vliesdoek omheen. Weinig moeite en veel plezier.

Sla

sla in de kas

 

 

 

 

 

 

 

Ook in de winter kweek ik sla in de kas. De sla is gezaaid in oktober en groeit in de winter niet verder. Bij toenemend licht en hogere temperaturen dan 2 graden gaat de sla weer groeien.  Sla kan prima tegen kou en tot 10 graden onder nul. Bij strenge vorst leg ik vliesdoek over de slaplanten.

Vorstbescherming

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt voor vorstbescherming van alles gebruiken als het maar afdekt met een laagje waar een laagje lucht tussen kan. 

  • Dennentakken
  • Jute zakken
  • Bubbelfolie
  • Fleece dekens
  • Bladeren
  • Vliesdoek

Voor bomen en struiken ben ik na veel experimenteren uitgekomen bij vliesdoek. Het is dun soepel en je kunt het kopen op rollen. Het voordeel is dat je het makkelijk kunt gebruiken voor grote oppervlakten, daarom is het voor de perzik als de vijg ideaal. Het is wit, buigzaam, soepel doek. Het is makkelijk aan te brengen omdat het licht en soepel is.  Het nadeel is dat het snel scheurt. Bij harde wind waait het na een paar weken kapot. Het is daaom niet geschikt voor een lange periode, maar dat is bij vorstbescherming ook niet nodig. Vliesdoek vind ik op de muur lelijk om te zien, maar voor het goede doel (een mooie oogst) heb ik het graag over.

Waar is het te koop?

vliesdoek etiket

 

 

 

 

 

 

 

In het begin heb ik veel gezocht naar een plek waar ik vliesdoek kon kopen. Meestal hebben ze in bouwmmarkten en tuincentra kleine pakjes met een klein formaat doek. Duur en onhandig. Maar bij Hornbach heb ik hele rollen kunnen kopen van van 1x 12 meter. Dat schiet op. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*