vooorzaaien

Voorzaaien

Ik ben begonnen met voorzaaien binnen. De langzame kiemers en langzame groeiers zoals aubergine, pepers en paprika’s willen graag nu gezaaid (februari) worden. Ze ontwikkelen zich graag in een warm licht klimaat en kunnen na half mei naar buiten. De aubergines gaan in mei de koude bak in, het glas gaat er pas af in juli. Maar dan heb ik ook elk jaar tot oktober heerlijke aubergines. Wil jij misschien ook aubergines of pepers kweken: klik hier
aubergines zaaien

Vanmiddag brak het zonnetje door, ik ruimde de schuur op en zocht potgrond en zand om binnen te zaaien. Ik mengde zand en aarde in gelijke delen en deed dit in de eierdozen. Ik zaaide aubergine, paprika en, rode pepers  in eierdozen. Ik zet ze op een dienblad, maak de aarde vochtig en zet het dienblad op een vensterbank uit de zon, boven de verwarming. Aarde vochtig houden en wachten maar. Zorg dat de aarde vochtig blijft, eierdozen onttrekken vocht aan de aarde omdat ze van karton zijn. Wil je dit  niet, zaai dan in plastic potjes zoals potjes van violen. Om de temperatuur hoog te houden en de aarde vochtig leg ik er een plastic deksel op of plastic folie.

pepers zaaien

pepino zaaien

Buiten in de tuin ruimde ik veel groenten op om te kunnen spitten. Er stonden nog venkel, broccoli, reuzenkool en bietjes. De venkel heb ik verplant, die gaat gewoon weer groeien. Daarna lekker met mesten, wieden en schoffelen. Ik oogstte reuzenkool, spruiten en koolrabi. De houtduiven waren bezig mijn spruiten op te eten, nu heb ik zelf ook nog wat. Daarna schoffelde en spitte en mestte ik de moestuin.

PS: Wie heeft ervaring met voorzaaien?

2 Reacties

  • tim

    had ook redelijk wat groenafval en heb er korte metten mee gemaakt. schaf jezelf een hakselaar aan er zijn enkel maar voordelen aan. oké het kost een duit om aan te kopen maar wat niet als je een tuin hebt en goed tuig wil. je hebt geen takken enzo meer over en hup de compost hoop op. super makkelijk

  • Jane Appel

    Hoi Tim, Bedankt voor de tips. Dan kan ik alles klein maken. Meestal verbrand ik oude takken, maar met die harde wind steeds, durfde ik dat niet ivm brandgevaar.

    groet van Jane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*