Vergeten groenten

Vergeten groenten zijn groentesoorten die onbekend geworden zijn, maar in het verleden veel zijn gekweekt. Supermarkten laten makkelijke grote mooi uitziende groenten kweken voor de massa. Denk aan een soort komkommer, tomaat, sla perzikenbomen en bloemkool en wortels. Gelukkig is er de laatste jaren een tegen beweging. Consumenten willen allerlei soorten en maten tomaten, meer soorten sla en wortels. Het gaat niet alleen meer om uiterlijk, maar ook om smaak. Met de opkomst van biologische groenten gaat het goed. Die worden minder massaal gekweekt, met meer ruimte voor variatie. Het ultieme genot van een moestuin is dat je niet afhankelijk bent van het aanbod in de winkel en je naar hartenlust kun experimenteren. Ik ben er dol op en probeerde de afgelopen jaren met meer en minder succes alles wat ik te pakken kon krijgen. Wist je dat bv. sojabonen, quinoa en kikkererwten het prima doen in mijn moestuin? Steeds meer zaadhandelaren spelen in op de behoefte aan nieuwe soorten groenten en fruit. Zodat wij als moestuinders meer keuze hebben. Denk aan kleurige biet, snijbiet, aardpeer, pastinaak, veel kleurige wortel, eeuwige moes (kool), palmkool, peterselie wortel, pastinaak, raapjes, spekbonen, tuinbonen en nog veel meer. Wat let je om te starten met kweken van vergeten groenten?.

vergeten groenten

vergeten groenten

vergeten groenten kwekenpalmkool en boerenkool

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelukkig krijgen diverse oude groente rassen nu volop aandacht

De Universiteit van Wageningen heeft een Oranje lijst, waarop zij oude rassen vanaf de oorlog in kaart brengen en blijven kweken. Er is ook een stichting Vergeten Groenten, in de historische groentenhof kweken zij 550 soorten vergeten groenten. Wil je meer informatie: klik hier 

Vergeten groenten

Aardbeispinazie (leuke rode aarbeiachtige vruchtjes die helaas naar niks smaken) 
Aardpeer (knollen die winterhard zijn en naar zonnebloem smaken)
Amarant (dit is quinoa)
Andoorn (knolletjes die krom en klein zijn, lekker)
Biefstuktomaat (grote rode tomaten, de franse coeur de boeuf, er zijn oneindig veel tomatensoorten)
Blauwe aardappels, rode aardappels, gele aardappels, roze aardappels, zo leuk om mee te experimenteren
Blonde lof (suckerhut, dit is een ijzersterk soort sla, maar smaakt wel heel bitter, dus met mate gebruiken
Brave Hendrik (een soort driehoekige blaadjes, lijkt op spinazie, eenmaal gezaaid komt het altijd terug, een aanrader)
Broccoletto (er zijn zoveel broccoli soorten in allerlei kleuren en verschijningsvormen, experimenteer er mee. Ze houden van een koele start)
Bruin rode jaarrondsla (en vele andere soorten sla, mesclun kun je in februari als zaaien, snijsla, kropsla, te veel om op te noemen) Eeuwige moes (een bladkool waarvan je de bladeren eet, de kool laat je staan, dus je kunt blijvend oogsten)
Haverwortel (nooit gekweekt, hoor graag ervaringen)
Heilig Boontje (zie artikel hemelvaartsdag) Zo leuk met engelen gezichtjes, dit is een droogboon, handig voor de winter)
Kardoen (soort artisjok, je eet de stelen, ik vind hem niet erg lekker en ga voor de echte artisjok, die doet het met deze zachte winters ook prima.)
Kliswortel (wilde plant waarvan de klissen aan je kleding blijft hangen, nooit durven eten, hoor graag ervaringen)
Knolvenkel (fantastische anijsachtige smakende knollen, makkelijk te kweken in het vroege voorjaar)
Koolraap (enorme gele knollen met een lange groeitijd, lekker om patatten van te maken)
Koolrabi (je hebt ze in paars en groen, heerlijke delicate groente die subtiel naar bloemkool smaakt, rauw het lekkerst.)
Krootjes (wat moet ik zonder bieten, basisvoedsel, in geel, rood, roze (chioggia) en wit)
Lathyrus-peultjes (Heb ik nooit durven eten, ik gebruik de bloemen voor de vaas)
Malvablad (mijn tuin staat vol met malva, maar nog nooit gegeten, ga het eens proberen)
Melde (als reuze spinazie te eten)
Mierikswortel ( die staat bij mij onder de perzik om de bladkrulziekte te voorkomen, heerlijk om de wortels te raspen en met room mengen) 
Oeraugurkje (überhaupt verse augurk)
Paarse spekbonen ( dit is de sperzieboon onder de bonen, groot, sappig, makkelijk groeiend, zo ultiem lekker)
Gouden spekbonen ( even fijn als de blauwe, maar net iets minder lekker)
Palmkool (fantastische groenten, winterhard, zachter dan boerenkool)
Pastinaak ( je ziet hem nu veel in de winkel, maar persoonlijk niet mijn smaak) Peterseliewortel
Platte peterselie (de mediterrane peterselie, onmisbaar en winterhard)
Purperen artisjok (zo wie zo artisjokken kweken, wat een geweldige planten en wat zijn ze lekker)
Raapjes (meiraapjes, zomerraapjes een heerlijke onbekende groente met een zachte smaak)
Rammenas (zwarte radijs, lekker)
Rettich (witte enorme zacht smakende radijs, heerlijk)
Rode spruitjes ( leuke kleur en lekker)
Roodlof (intens bitter, prachtig om te zien een een waardevolle aanvulling om gerechten pittiger van smaak te maken, winterhard)
Schorseneren (keukenmeiden verdriet vanwege de kleverige schil, maar wat zijn ze lekker)
Snijbiet (ik hou niet van snijbiet vanwege de aarde smaak, maar kweek ze voor de prachtige kleuren geel, rood en groen.
Wilde spinazie (grote bladeren, heerlijke smaak, makkelijk te kweken)
Winterpostelein (kleine plantjes met driehoekige blaadjes en witte bloemetjes, lekker vroeg in het voorjaar)
Zeekool ( een vaste plant, eenmaal planten en altijd oogsten, je eet de stengels vroeg in het voorjaar)

Vergeten groenten kweek je zelf!

Experimenteer met allemaal onbekende zaden, proef of je het lekker vind en geniet. Het is leuk en spannend om witte bieten, gele bieten en chioggiabieten op je bord te hebben en te vergelijken. Je levert ook nog eens een bijdrage aan de diversiteit voor de toekomst. Er zijn heel veel zaden aanbieders voor vergeten groenten waarvan ik Vreeken echt de grootste collectie vind hebben. Wil je online zaden van vergeten groenten bestellen? Misschien vind je het leuk om bij deze zaadhandelaar te kijken? Die is net gestart met vergeten groenten; klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*