Venkel kweken is super makkelijk

Venkel is een aromatische groente met een lichte anijs smaak. Weet je dat Venkel een vaste plant is? Een keer planten (in de vierkante meter tuin) en altijd Venkel. Je snijdt de knol af en de plant maakt weer een nieuwe. Venkel maakt graag een koele start op bemestte tuinaarde. Ik zaai het in het vroege voorjaar en najaar en dat gaat prima. Wil je niet moeilijk doen, koop dan een paar plantjes bij de het tuincentrum.

  venkel in de moestuin

Venkel zaaien

In februari zaai ik de zaden in een bakje met potgrond. De zaadjes dun uit strooien op de vochtige aarde en aandrukken. Af en toe water geven en de zaadjes komen op na 10 dagen. Je kunt ook zaaien in de volle grond in maart bij een temperatuur van 10-15 graden. Leg er des noods vlies doek over bij kouder weer. Als de planten opkomen laat ze dan groeien tot de blaadjes krul randjes krijgen. Zie de blad randen op de foto boven. Poot ze daarna in de tuin 20 cm uit elkaar in goed bemestte tuinaarde. Elk plantje wordt een knol en neemt flink wat ruimte in. Zie onder net op gekomen venkel planten.

venkel binnen gezaaid

Venkel is mooi

venkel rand

Venkel heeft een hoge sierwaarde in de tuin. Ik zaai venkel als rand van een zaaibed, zeker omdat het een vaste plant is en mooi om te zien geniet ik er het hele seizoen van. In het midden van het bed groeit groente zoals reuze kool en andere hoge groente. Ik plant de venkel dicht naast elkaar en bij het oogsten snijd ik er steeds een knol tussen uit zodat de rand in tact blijft.

Venkel oogsten

venkel oogsten

Je ziet boven op de foto duidelijk de rijpe venkel knol, je snijd ze net onder de knol af. Daarna verwijder je het loof, het heeft een hoge sierwaarde, maar smaakt niet echt lekker. Goed voor de groenbak dus. De venkel knol dun schaven in knapperige plakken heeft mijn voorkeur. Druppel er wat witte balsamico azijn met mosterd en zout over, meer heeft een venkel salade niet nodig. Versieren met plakken geitenkaas is natuurlijk altijd goed. Ook lekker is het dun geschaafd  op de bodem van een zalmpakketje uit de oven.