rabarber gemest

Tuindag in maart

Eindelijk lente, zo"n heerlijke tuindag in maart met een zachte zonnetje, snel boodschappen gedaan en toen de tuin in. Zaaien, poten en genieten maar. Lees hier meer over de tuin avonturen van Jane Appel.

sla in de kas

 

 

 

 

 

 

 

Ik vertelde jullie al dat in september nog sla had gezaaid in potten in de kas, die hebben de hele winter overleefd. Nu uitgepoot in de kas, water gegeven en bemest met een biologisch granulaat.

sla zaaien in potten  

 

 

 

 

 

 

Kweken in potten is in de kas heel handig, de hoeveelheid vierkante meters is beperkt, daarom heb ik vorig jaar meteen een tafel gekocht met 3 verdiepingen. Bovenop kweek ik in manden en potten van alles. Vandaag zaaide ik dille, koriander en pluksla. Ik pootte canna (bloemen) en dahlia (bloem). De bloemen maken zo een snelle start en gaan na 21 mei naar buiten. In de manden zit een plastic zak of pot met gaatjes zodat het water weg kan lopen.

radijs

 

 

 

 

 

 

 

Radijs houdt van een koele start, die had ik 2 weken eerder al gezaaid. Ze komen nog niet op. Vandaag heb ik ze gemest met het biologisch granulaat.

wortels zaaien

 

 

 

 

 

 

 

Degene die mij langer volgen weten dat wortels bij ons heel moeilijk groeien. Altijd die wortelvlieg, die de wortels echt oneetbaar maken. Toch zouden ze het op zavel (zand met keli) goed moeten kunnen doen. Daarom dit jaar toch weer een poging gewaagd met zomerwortelen Nantes van Bolster. Ik heb wel het zaad gemixt met eco style anti wortelvliegpoeder. Hoop dat ik op deze manier voor de eerste keer in 9 jaar eindelijk eens wortels kan oogsten uit mijn mooie moestuin.

bosuibosui zaaien

 

 

 

 

 

 

 

Hier boven zie je rechts de bosui van vorig jaar, dit is zo iets geweldigst dat ik dat graag met jullie wil delen. Ik zaaide vorig jaar voor het eerst in mijn leven bosui. Eigenlijk had ik er helemaal geen verwachtingen van. Het leek me leuk om die bosjes stengelui die in de winkel best prijzig zijn en in heel veel recepten gebruikt worden zelf eens te kunnen oogsten. Ik had ze aan de rand van het sjalottenbed gezaaid. Ze kwamen prima op en ik heb heel veel geoogst, maar nu komt ze, ik heb ze werkelijk de hele winter door kunnen oogsten. Ze zijn dus winterhard. In een periode waarin alleen mijn grote vriend veldsla groene blaadjes heeft stond de bosui er in de ergste vorst nog fleurig bij. Nu ben ik echt fan en heb ze weer opnieuw gezaaid. Geweldig bosui!

sjalot

 

 

 

 

 

 

 

Vorig jaar ben ik begonnen met het kweken van sjalotten in plaats van uien. Sjalotten zijn in de winkel duur, de smaak is verfijnd. Ik had vorig jaar ongeveer een oogst van 300 sjalotten. Daarvan heb ik er nu weer 100 gepoot. Sjalotten starten prima bij koel weer, dus begin maart is een prima timing.

rabarber gemest

 

 

 

 

 

 

 

De rabarber komt prachtig op en heb ik voorzien van een paar handen gedroogde koemest per plant.

frambozen snoeien

 

 

 

 

 

 

 

Mijn man snoeide de frambozen. Alle takken waar geen groen meer aan komt heeft hij weggehaald. Ik heb de frambozen gemest met een handje gedroogde koemest per plant.

aardappels gelegd

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb Frieslanders gelegd, dat zijn vroege aardappels. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen, dan zijn vroege aardappels wat veiliger voor aardappelziekten. De Frieslander is een aardappel die eind juni al eetbaar is, zo lekker om midden in de zomer die heerlijke aardappels te kunnen oogsten. Bij aardappels is wisselteelt extreem belangrijk omdat ze zo gevoelig zijn voor ziekten. Bij mijn staan ze een keer per 4 jaar in hetzelfde bed.

crocussen

 

 

 

 

 

 

 

Nog even een mooi plaatje van de voortuin, met honderden krokussen. Genieten.

lunch salade

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot lunchten we met een salade van witlof, gebakken verse ananas, verse bieslook uit de tuin, knoflook, gember, rode peper, olijfolie en geroosterde broodblokjes. Op de lente!

PS: Heb je nog zaden nodig? Als je ze online besteld en de code "moestuin beginnen" invult ontvang je 20% korting op je zaden : klik hier

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*