tomaten zaaien

Tomaten zaaien

Tomaten en de moestuin horen bij elkaar. Wat is er beter dan onbespoten sappige zoete tomaten uit je eigen stads, Vinex, moestuin, kas of dakterras. Je kweekt ze namelijk net zo makkelijk in een pot als in de volle grond.

tomaten

Tomaten kweken voor de beginnende moestuinder

Ben je een beginnende tuinder, doe dan niet moeilijk, ga naar een tuin centrum en koop een gewone of een geënte tomaten plant. Een geënte tomatenplant is sneller groeiend en bestand tegen ziektes. Een niet geënte tomatenplant groeit langzamer maar doet het ook prima. Plant ze in een grote pot met potgrond met een stok er bij, water geven en Osmose mestkorrels of kegels er bij en klaar. De grond goed vochtig houden.

tomaten rijp

Tomaten zaaien

tomaten zaaien

 

 

 

 

 

 

 

Ga je voor het echte werk? Zaai dan je tomaten. Dat  is helemaal niet moeilijk. Het vraagt wat meer tijd en geduld, maar is daarom te leuk om straks je zelf gezaaide tomaten te kunnen oogsten. Zaai begin april de tomatenzaadjes in kleine potjes met aarde. Ik doe 2 zaadjes per potje. De reden is dat ik het haat als ik straks ook nog een keer extra moet verplanten voor dat ze naar hun definitieve groeiplek gaan in de kas. Ik hou het sterkste planten van de twee en kweek die verder. Ik probeer zoveel mogelijk verschillende soorten tomaten te kweken, ze smaken allemaal anders, ze groeien allemaal anders en hun oogst tijden zijn ook verschillend. De regel bij zaaien is, net zo diep zaaien als het zaad dik is. Tomatenzaadjes zijn klein, dus 5 mm diep in de aarde is prima. Zet de potjes op een lichte warme plek (vensterbank of vloer met vloerverwarming) , houdt ze vochtig en je zult zien, ze kiemen snel. Ze kunnen na 21 mei naar buiten onder een afdakje of naar de kas. PS: zaai niet voor 1 april, anders krijg je binnen van die slappe tomatenplanten die niet meer op krachten komen.

Tomaten moeten onder een afdak

 

 

 

 

 

 

 

Ja het is echt waar, ze worden ziek van regen op de bladeren. Ik heb het een aantal keren geprobeerd en altijd net voor de oogst kregen ze tomatenrot. Dan krijgen alle groene tomaten bruine plekken en worden ze oneetbaar. Sinds ik ze onder een afdakje en kas kweek heb ik nergens last meer van. Heb je een kas dan is dat de perfecte oplossing. Heb je een lichte vensterbank binnen? Een overdekt balkon? Potten er op en kweken maar.

Tomaten dieven

Tomaten groeien als een wervelwind, veel bladeren en veel nieuwe takken, Als je dat allemaal laat gebeuren krijg je enorme planten en uiteindelijk maar weinig oogst. Daarom wil ik dat er 2 stammen (zie foto) groeien en meer niet. Alles wat extra groeit haal ik weg. In de oksels van de stammen groeien steeds nieuwe uitlopers, Die haal ik dagelijks weg. Dat noemen ze "dieven". Als de plant genoeg tomaten trossen heeft knip ik de kop uit de plant. Dan gaat alle energie naar de rijping. Ook de bladeren die op de potgrond hangen haal ik weg. Kortom een tomaten plant vraagt dagelijks een controle ronde.

Tomaten soorten

tomaten soorten

Er zijn oneindig veel tomaten soorten, kers tomaten, pruim tomaten, tros tomaten, gele, groene, oranje, zwarte tomaten enz… Dit jaar kreeg ik groene tomaten van de tuin buurman Kees. Ik zal jullie op de hoogte houden van het experiment. Zolang je voedzame grond, een afdakje en water hebt kun je in principe alle soorten kweken. Tomaten zijn net als aardappelen familie van de nacht schade plant. Dat betekent dat de plant zelf giftig is, maar de vruchten niet. Tomaten vakken onder de categorie vrucht groenten net als aubergine en courgettes en komkommers.

Zelf tomatenzaad oogsten

Uit geoogste tomaten kun je heel makkelijk zaad oogsten. Je haalt de pitjes uit de tomaten en legt ze te drogen op keukenpapier op een droge warme plek. Als ze droog zijn (na een week) kun je ze bewaren tot april om te zaaien.

Ik wens jullie veel succes met het kweken en laat me je ervaringen weten? Onder aan deze pagina is ruimte voor jullie experimenten. Ik hoor het graag. Jane.

2 Reacties

 • joanna Tilleman

  hoi Jane

  Ik verhuis dit najaar naar portugal en wil als leek een eigen moestuintje beginnen.

  Waar moet ik op letten?

  De zaaikalender is dan denk ik anders moet ik het enkele maanden naar voren halen ? We hebben hier geen vorst.

  Zijn er groenten e.d. die ik hier niet kan kweken?

  Als je iets weet of iemand uit de groep hoor ik het graag .

  Groetjes joanna

 • Jane Appel

  Hoi Joanna,

  Ik ben vaak in Portugal geweest, ik merk dat ze weinig met moestuintjes doen. Veel sinaasappels, vijgen en mandarijnen en citroenen. Ik denk dat het grootste probleem de droogte is. De seizoenen zijn ook anders. Tot eind december is het overdag nog heerlijk warm in het zuiden. In het noorden lijkt het klimaat meer op nederland. Ook de aarde is anders. Toch zou een moestuin daar beter moeten kunnen gaan dan hier. Mits je maar kunt bevloeien. Veel meer warme dagen, geen of bijna geen vorst. In principe kun je dan veel vroeger tomaten, komkommers, aardbeien, courgettes en meloenen oogsten. Ik zou mijn zaaikalender vergeten en gewoon proberen wat werkt. Veel succes.

   

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*