Balkon moestuinplan

Heb je niet veel ruimte buiten maar wel een plaatsje, een balkon, een dakterras of een kleine tuin is perfect voor dit balkon moestuinplan. Start dan een mini moestuin in bakken of een vierkante meter tuin. Wat ik vorig jaar allemaal geoogst heb uit de een vierkante meter tuin en uit potten, dat is echt geweldig. Dit jaar deel ik mijn plan met jullie. Elke plek met 6 uur zon per dag is geschikt voor het kweken van groente.


tomaten

 

Balkon moestuinplan

Voor de vierkantemetertuin: Koop voor de 4 kante meter moestuin: 4 planken van 1.20 lang en 40 cm hoog en zet de hoeken aan elkaar vast met hoekijzers. Of laat het doen door je vriend of vriendin. Als je op een dak of balkon gaat telen, leg dan worteldoek op de bodem. Als je de bak op het gras zet hoeft er niks onder. 

Welke grond kun je gebruiken voor de terras/balkon tuin?

In principe elke vruchtbare teelaarde ;Die kun je gewoon op internet bestellen;dan wordt de aarde lekker thuis bezorgd. Als je kiest voor bakken, dan zou ik de bodem bedekken met 10 cm kleikorrels, die nemen te veel aan water op en geven dit weer af bij droogte aan de groenten. De rest van de bakken vul je met teelaarde. Je kunt de bakken ook vullen met potaarde. Daar zit veen in, waardoor de grond beter vocht vast houdt. Je kunt ook nog kiezen voor bemeste tuinaarde.

Wat kweek je in een bak of vierkantemetertuin?

vierkantemetermoestuin lente

In principe elke groente waar voor je geen klimrek nodig hebt. Ik kweekte vorig jaar:

Peterselie

peterselie plat

Ik zou een peterselieplant kopen, het duurt maanden voordat peterselie van zaad naar plant ontwikkelt. Het voordeel van peterselie is dat de plant gewoon groen blijft in de winter, dus dan heb je ook nog wat. Je kunt eindeloos oogsten en de plant blijft aan groeien. Kies als het even kan platte peterselie, deze is aromatischer.

Reuzespinazie

vierkantemetermoestuinzomer

Dat is een geweldige groente, zet hem in het midden van de vierkantemetertuin of in een grote pot of bak. Hij wordt ongeveer 2 meter hoog en je kunt er van blijven oogsten en eten. Hij is mooi om te zien, hij ziet er niet uit als spinazie, maar smaakt wel als spinazie. (Die reus in het midden met het rode hart is de reuzespinazie).

Koolrabi

koolrabi

Koolrabi is een beetje een vergeten groente. Maar rauw zo lekker knapperig en sappig dat ik deze groente van harte aan beveel. Mocht je geen plantjes kunnen krijgen bij het tuincentrum, dan zou ik hem zaaien. In een bakje binnen op de vensterbank en dan naar buiten in de bak of 4kantemetertuin in maart.

Snijsla (babyleaf)

snijslaIk raak niet uitgepraat over deze heerlijke sla, meteen zaaien in de bak of vierkantemetertuin en je kunt na een maand de 1e blaadjes oogsten. Blijft groeien ook na de oogst, met een beetje geluk de hele zomer. Je kunt er ook een paar plantjes uit halen en tot een krop sla laten groeien.

 

Bieten

bietjes zaaienGa eens voor die prachtige Chioggiabieten, ze groeien makkelijk en ze zijn prachtig en lekker. Zaaien van bieten duurt best lang, dus ik neem het je niet kwalijk als je plantjes koopt in het tuincentrum. Vanaf maart planten. 

 

Wortelen

wortels zaaien

 

Ik heb wortelen gezaaid in maart, maar dat vraagt zoveel geduld. Uiteindelijk heb ik ze pas in november geoogst. Ze zijn prima geworden zoals je ziet, maar ik weet niet of ik het weer zou doen. Bovendien kun je geen wortelplantjes kopen. Aan jou de keuze. Wat ik tegenwoordig doe is wortelzaad uitstrooien in de bloemenborder, aan het einde van het seizoen trek ik de wortels er kant en klaar uit en hoef ik me niet te ergeren aan dat langzame groeien.

Mais

mais

Dat was echt een succes, Van die torenhoge stelen in de vierkantemeter tuin, Net een bosje. Als je er 3 plant dan kweek je 6 maiskolven. Het gaat de lucht in dus je verliest geen ruimte in de aarde. Super effectief en lekker. Pas planten na de 3e week van mei. Het zijn warmte liefhebbers.

Tomaten in potten

Ik  kweek tomaten in potten onder een afdakje. Doe geen moeite om te zaaien, het duurt eindeloos en is leuk als je heel veel ruimte hebt en een kas. Ik koop altijd geente tomaten, die zijn al groot en groeien lekker hard. Koop de planten na half mei en zorg dat ze geen water o hun bolletje krijgen, dan gaan ze rotten. Dus onder een afdakje. Ze willen veel zon. 

Afrikaantjes
afrikanen in de moestuin

Afrikaantjes horen in de moestuin, luizen en allerlei andere beesten willen niet meer in je groenten als er afrikaantjes staan. Koop zo'n kant en klaar bloeiend afrikaantje, dat staat gelijk fleurig in je bak of 4mtuin. Wel na half mei, anders krijgen ze het koud.

Basilicumbasilicum kweken op je balkonKoop zo'n mooie basilicumplant bij een tuincentrum, niet in de supermarkt (die zijn niet geschikt om verder te kweken). Wel na de 3e week van mei omdat Basilicum een echte warmte liefhebber is.

Uien

uien

 

Als je toch in het tuincentrum bent koop dan een zakje pootuien. Stop ze in de bak of 4mtuin en een mooie uien oogst zal je deel zijn. Zet ze naast de wortelen, ze houden elkaars ongedierte weg. Uien mag je al planten in maart.

Veel succes, ik hoor graag jullie verhalen aan het einde van het seizoen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*