Tayberry

Tayberry

Tayberry's kweek ik nu sinds het 2 jaar. Het is een kruising tussen bramen en frambozen. De Tayberry vruchten zijn kegelvormig en hebben een rood tot paarse kleur wanneer rijp zijn. Zij kunnen tot 2 cm groot worden. De kern van de bessen zijn wit, net als bij een braam.De tayberry is minder zuur dan de een braam en iets minder zoet dan een framboos. De Tayberry heeft een zachte aromatische smaak. De vrucht is zacht en valt snel uit elkaar. Dus plukken en eten. De plant heeft een groeiwijze lijkt op die van de Braam.  De Tayberry's groeien op korte zijtakken op de zeer stekelige stengels van tot 6-7 meter lang. Deze takken groeien in de zomer met het tempo van soms 20 cm per dag. Aan deze nieuwe takken komen volgend jaar de Tayberry's. De takken met handschoenen aan opbinden op een muur of rek. De Tayberry heeft rijke en vochtige grond nodig. In het droge voorjaar van 2011 heeft de struik geen bessen gevormd. In 2012 met het natte voorjaar en zomer heb ik een enorme oogst vanaf half juni tot eind juli van een kilo per week. In het voorjaar mesten met goede koemest en compost. Ziekten heb ik nog niet aangetroffen, alleen het kleine wormpje wat je vaak in frambozen aan treft zit ook in sommige Tayberry's. Bij nat weer krijgen sommige vruchten zwarte plekjes. (vruchtrot). Als je de Tayberry's wast laat ze dan 5 minuten in het water liggen, de wormpjes kruipen er uit je kunt ze makkelijk vangen.

Tayberry's en aardbeien

Geschiedenis

De Tayberry werd gepatenteerd door Derek L. Jennings van Dundee, Schotland, en uitgebracht in 1979 door de Schotse Horticultural Research Institute, Invergowrie, Schotland. [1] De tayberry is vernoemd naar de rivier de Tay in Schotland.

Voedingswaarde per 100 gram:

Calorieën 25 1.3 (voor 2000 cal / dag)
Eiwit 1,2 g 2,4
Lipid 0.65g 1,2
Koolhydraten 11.94g 9,2
Ash 0,46 g
Tafelsuiker 0,2 g
Glucose 1.86g
Fructose 2.35g
Water 85.75g 2,7
Sugar 4.42g
Voedingsvezels 6,5 g 20,3
Calcium 2.5e-14g <1
Iron 6.9E-16g <1
Magnesium 2.2E-14g <1
Fosfor 2,9 E-14g <1
Kalium 1.51E-13g <1
Natrium 0g 0
Zink 4.2E-16g <1
Koper 0g 0
Mangaan 6.7E-16g <1
Selenium 0g 0
Vitamine A 33IU 0,7
Retinol activiteit equivalenten 0g 0
Bèta-caroteen 1,2 E-29g
Alfa-caroteen 1.6E-29g
Alfa-tocoferol 8.7E-16g
Lutien en zeaxanthine 1.36E-28G
Beta-tocoferol 0g 0
Gamma-tocoferol 1.42E-15g
Delta-tocoferol 1.04E-15g
Vitamine C, B-vitaminen, niacine, thiamine en Foliumzuur <1

Gebruik

De Tayberry kan worden vers gegeten, smoothies van Tayberry's zijn heerlijk, of ze kunnen worden gebruikt voor het maken van jam, taarten, of wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*