sijnbiet regenboog

Snijbiet zaaien

Snijbiet is een vergeten groente. Het smaakt een beetje naar biet, een aardse smaak. Het is de favoriete groente van Ottolenghi, wat weer mijn favoriete kok is. De groente recepten van hem zijn zo overdadig en heerlijk, dat ik steeds weer geïnspireerd wordt. Mijn groentebed is leeg na de geoogste sla, dus: snijbiet zaaien. Als je dan toch snijbiet  gaat zaaien, kies dan de zeer decoratieve regenboog snijbiet, de kleuren zijn onwerkelijk mooi in de tuin en op je bord.

sijnbiet regenboog

 

 

 

 

 

 

 

Snijbiet zaaien

Koop een zakje regenboog snijbietzaad. Schep de aarde om tot die luchtig en fijn is. Trek met een bamboe stok voren van 0,5 cm diep in de aarde. Laat 40 cm ruimte tussen de rijen. Een zakje zaad is ongeveer goed voor 1 vierkante meter tuin. Strooi het zaad in de voren en vouw de voren voorzichtig dicht met je handen en druk de aarde aan. Zorg de de temperatuur buiten boven de 10 graden is. Het zaad kiemt tussen een en twee weken. Zaai bij voorkeur als het regent, of als er regen verwacht wordt. Wil je bij droog weer zaaien, maak dan zelf de aarde vochtig. Snijbiet is een zeer sterke groente, die makkelijk groeit. Je kunt de snijbiet oogsten tot het gaat vriezen.

Wat is snijbiet?

Snijbiet werd zowel door de antieke Grieken als de antieke Romeinen gebruikt als medicijn gegeten. Hippokrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde adviseerde snijbiet aan om wonden mee te verbinden. In de Middeleeuwen was deze grootbladige groente bekend als medicijn voor ziekten die te maken hadden met bloed en spijsvertering. Snijbiet werd ook geadviseerd om het tegengaan van de ademlucht als je knoflook.had gegeten.

Snijbiet is familie van quinoa en spinazie. In snijbietblad zitten bijzonder veel vitaminen. Om maar eens even een rijtje te noemen: vitamine K. Vitamine A,  vitamine C, vitamine E, pyridoxine, riboflavine en foliumzuur. Ook mineralen zijn goed vertegenwoordigd in snijbiet: IJzer, koper, magnesium, mangaan, natrium, kalium, fosfor en calcium. Het hoge aantal fytonutriënten in snijbiet zorgen voor een ontstekingsremmend effect wat goed is voor het immuunsysteem. Syringazuur in snijbiet zorgt ervoor dat er minder suikers worden omgezet in vetten. Het bloedsuikerniveau blijft daardoor stabieler, wat weer een voordeel is voor iedereen, maar vooral als je suikerziekte hebt. Lekker en gezond is natuurlijk de perfecte combinatie, daar daarom een recept van Ottolengi

Recept van Ottolenghi met snijbiet

Snijbiet met gebakken kikkererwten en griekse yoghurt

300 gram snijbiet

olijfolie naar behoefte (hij gebruikt 3/4 dl)

4 middelgrote wortelen in blokjes van 1 cm

1 theelepel karwijzaad

250 gram vers gekookte kikkererwten of uit blik

1 teen knoflook

1 eetlepel gesnipperde munt

1 eetlepel fijngeknipte koriander

1 eetlepel citroensap

zout en zwarte peper

Saus

100 gram griekse yoghurt

1 eetlepel olijfolie

Bereiding

Rits de snijbietbladeren van de stelen. Blancheer de stelen 3 minuten in kokend water. Doe de bladeren erbij en blancheer nog 2 minuten. (Doe eerst altijd stelen,ze hebben een langere gaartijd). Afgieten en afspoelen met koud water, dan blijft de kleur mooi van de snijbiet. Knijp het vocht er uit en hak de groente fijn.

Doe de olijfolie in een wok, ik spray er altijd olijfolie in, maar je kunt ook de hoeveelheid van van Ottolenghi volgen. Wok de volgende ingrediënten: wortel, karwijzaad, kikkererwten en snijbiet. Voeg op het laatst het citroensap, knoflook, zout, kruiden en zwarte peper toe. Serveer met de yoghurt en besprenkel met olijfolie. Meer groente gerechten maken van Ottolenghi? Klik op de de link

snijbiet met kikkererwten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*