Reuze boom spinazie kweken in de moestuin

Spinazie is voor iedereen een bekende groente, het nadeel van spinazie is dat het alleen groeit bij koel weer, dus in het voor en najaar. Je zaait een bed spinazie, je oogst 2 keer en op is het weer. Ik was al een tijdje op zoek naar een goed kweek bare groente voor de zomer. Dat is dus de reuze boom spinazie geworden. Ook ideaal voor de vierkante meter tuin, je hebt maar een plant nodig om de hele zomer te kunnen oogsten. De zaden kun je oogsten en eten als Quinoa.

reuze spinazie kweken in de moestuin

Wat is reuze boom spinazie?

Officieel heet deze plant boom spinazie "Magentaspreen". De Latijnse naam is "Chenopodium Giganteum" . De grote broer van andere groenten binnen de ganzevoetfamilie: brave hendrik, aardbei spinazie en quinoa. Het malse, jonge blad van deze flinke plant (1-1,5m!) heeft een decoratieve, rozerode blad aanhechting, die uitwaaieren tot een poederig zweem over het hele blad. Ook de rood groene stengels en de rozerode bloei doen mee aan de sierwaarde. Ik heb hem gekocht omdat hij in de zomer groeit en ik dan altijd de smaak van spinazie mis.

boom spinazie groot

Reuze Boom spinazie zaaien

Vorig jaar heb ik hem binnen gezaaid in februari, het kiemen duurde ongeveer 2 weken en daarna groeide hij langzaam in een ruimte van 18 graden.. In mei pootte ik hem uit in de volle grond, daar groeide hij ook heel langzaam tot het mooie weer in juli. Nu is hij 150 cm hoog. Hij groeit maar door. Ik heb een sier moestuin, in het midden in een vak staan deze prachtige planten te pronken. Dit jaar komt hij spontaan overal op in de tuin. Dus als je gratis plantjes wil laat het me weten. Ik zet ze voor je klaar.

 reuzespinazie close

Boom spinazie oogsten

Ik oogst steeds de toppen van de plant, haal daar de blaadjes af en wok ze als spinazie. Het bijzondere is dat de blaadjes na het plukken binnen een half uur slap worden. Tip, pluk de groente, haal de blaadjes er af en maak ze klaar als spinazie. Ik wok ze meestal met een beetje olie, maar koken gaat ook goed. na het wokken of koken hou je een droge spinazie over, er komt dus geen vocht uit, zoals bij gewone spinazie. De smaak lijkt echt op spinazie. Ik eet het met knoflook en feta.

Heb jij ervaring met boom spinazie? 

Laat me weten wat je mening is,  ik ben benieuwd.

7 Reacties

 • Susette

  deze heb ik al een paar jaar in mijn tuin. gedraagt zich als een prettig onkruid met andere woorden na de eerste keer heb ik hem nooit meer hoeven zaaien hij kwam altijd wel weer ergens op. en klein genoeg verplant hij zich dan prima naar waar je hem wilt hebben. Heerlijk veel opbrengst op een klein stukje grond. wordt echt minmaal manshoog. Hij is echt op iedere manier te gebruiken waarop je spinazie gebruikt smaakt heerlijk in knoflook/roomsaus.  Dus wil je hem volgend jaar laat dan een tak in de bloei schieten en je hoeft nooit meer te zaaien.   

 • Jane Appel

  Hoi Suse. tte,

  Bedankt voor de tip, ze bloeien nu, ik laat er eentje staan voor volgend jaar. Ik vind het super spinazie en ga je recept maken.

  Hartelijke groet

  Jane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*