Rabarber in de moestuin

Rabarber, rabarber, rabarber

Heb jij ooit zo vroeg rabarber geoogst? Ik niet. Ik heb er cakes van gemaakt. Rabarber is echt een fijne groente om in je tuin te hebben, Een keer een plant kopen en altijd rabarber oogsten, Een keer  per jaar een goede schep stalmest heb je er verder geen omkijken meer naar.

rabarber in de lente

De geschiedenis van rabarber

(Rheum rhabarbarum) is een plant uit de duizendknoopfamilie. De plant wordt gekweekt vanwege zijn eetbare delen. Rabarber staat al meer dan 5000 jaar bij de mens in de belangstelling, in het begin echter alleen als geneesmiddel. De Chinezen hebben dit gewas, uit de Aziatische steppen, als eerste in cultuur gebracht. Omstreeks 1600 ontdekte John Gerard, hofbotanicus van de Engelse koning Charles de 1e  dat de stelen gegeten kunnen worden. Het duurde echter tot ver in de achttiende eeuw, voordat rabarber als groente een grotere bekendheid kreeg. In Nederland vindt de teelt vanaf ongeveer 1900 plaats.

Rabarber in de moestuin

Rabarber kweken

Rabarber planten koop je in een tuincentrum. Je h 2 a 3 planten nodig voor een gezin. De planten die je koopt zien er klein uit, maar worden enorm. Niet echt iets voor de vierkante meter tuin, maar meer voor de moestuin met een rand waar je de rabarber in een rij kunt zetten. In de winter verdwijnen de planten, in het zeer vroege voorjaar komen roze knobbels boven de grond. Je kunt er een tunneltje of van die mooie glazen klokken op zetten om eerder te kunnen oogsten. Ik doe dat niet en wacht geduldig tot begin mei en trek dan de 1e stelen uit de grond. Rabarber is een makkelijke plant, groeit op elke grondsoort. Bekijk hier de video: https://www.youtube.com/watch?v=A2ocmaNR7vA&list=PLH1M4yiSvNN-zCgpeu3hN9EcaYahOHghF&index=1

rabarber net boven de grond

Rabarber oogsten

Je trekt de rode stelen uit de grond in de groeirichting. Je draait het blad er af, dat gaat op de compost hoop. Rabarber wordt om te verwerken tot moes, taart, cake, jam en chutney in kleine stukjes gesneden en kort gekookt. Je kunt rabarber oogsten tot 21 juni, net als asperges. Als je daarna nog door oogst, put je de plant uit en heb je volgend jaar geen rabarber.


Soorten Rabarber

Er zijn heel veel soorten rabarber, let bij de koop op rode stelen, die vind ik zelf het lekkerst. Op Texel zit zelfs een rabarber kweker, hij heeft oneindig veel soorten.zoals Frambozen Rood M, Goliath M, en Sutton Seedles M.Het ene ras heeft groene, gemarmerde of rode stelen. Er zijn vroege en late rassen. Als je geen keuze kunt maken, kun je deze zomer misschien de rabarber kweker bezoeken? Wil je online rabarber kopen? klik dan hier

rabarber cup cakes

Rabarber cup cakes

Ingredienten:

200 gram roomboter

200 gram bloem (ik gebruikte voor dit recept kastanjemeel voor een notige smaak)

Wil je rabarber online bestellen? Dat kan bij

150 kristal of rietsuiker

12 eetlepels rabarbermoes

3 grote eieren

12 cupcake vormen van papier of siliconen

Ik maak cake altijd in de foodprocessor, ik ben er te lui voor, maar met een mixer is eigenlijk beter, je cake wordt er luchtiger van. Zorg dat alle ingredienten op kamer themperatuur zijn. Mix de boter met de suiker tot een romige massa. Doe daarna een voor een de eieren erbij en mix tot een luchtig beslag. Doe in een keer de bloem er bij en draai even heel kort tot het een egale massa is. Doe in elk cake vormpje een eetlepel beslag, Daarop een eetlepel rabarbermoes en daarop weer een eetlepel beslag. 15 minuten bakken in een oven van 200 graden. Prik er met een barbecue pen in, als deze er droog uit komt is de cake goed. Eet smakelijk.

Omgekeerde rabarbertaart:

Pluk genoeg stelen om een grote taartbodem mee te bedekken. Leg bakpapier op de bodem. Bespuit dit met olie. Leg hierop de rabbarberstelen zodat de hele bodem bedekt is

Maak een cakedeeg van:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 200 gram roomboter
  • 3 eieren.

Meng de suiker en roomboter in de keukenmachine tot een romige massa. Doe een voor een de eieren de bij en mix tot een luchtige massa. Doe aan het einde in een keer de bloem er bij, als het dik is doe er dan een beetje water bij. Het deeg moet dik vloeibaar zijn. Bedek de rabarber met het deeg. Bak 30 minuten in een oven op 175 graden.