quinoa

Doe je mee met quinoa zaaien?

Quinoa is een super food wat zeer eenvoudig te kweken is, het groeit als onkruid, echt overal. Ook heel geschikt voor de permacultuur tuinders onder ons. Het smaakt heerlijk nootachtig en zit boordevol eiwtten. Welk gewas kan dit evenaren? Daarom ga ik het dit jaar zelf kweken, doe je mee?

quinoa

Waar komt quinoa vandaan?

Quinoa is een zaad dat door de Inca's werd vereerd als ‘Moeder van alle granen’. De Spaanse conquistadores zagen dit bijzondere gewas vooral als een concurrent voor hun gerst en verbanden het naar de gure hoogvlakte van de Andes. Pas in de jaren tachtig ‘ontdekten’ enkele Amerikanen deze bijzondere planten en brachten ze opnieuw in de belangstelling en in cultuur.
 

Hoe groeit Quinoa?

Quinoa groeit van zeeniveau tot op 4000 m hoogte in de meest wisselende en barre omstandigheden. De teelt stelt weinig eisen aan de grond en de opbrengst is indrukwekkend hoog.

quinoaplant tekening met latijnse naam

Wat is de voedingswaarde van Quinoa?

Het meest spectaculaire is de voedingswaarde. Het is het enige graan dat alle essentiële aminozuren bevat. Redenen genoeg voor de FAO (de voedsel en landbouworganisatie van de Verenigde Naties) om 2013 uit te roepen tot het ‘jaar van Quinoa’ en alle aandacht op dit gewas te vestigen vanwege zijn potentieel in de strijd tegen de honger in de wereld.

quinoa plant heel jong

Je kunt de bladeren, knoppen en de zaden eten

 

Chenopodium Quinoa is een pseudo graan, bruikbaar voor de voedzame zaden, de verse bladeren of de jonge bloemknoppen. De planten zijn nauw verwant en in jonge fase nauwelijks te onderscheiden van melganzevoet (Chenopodium album), een veelvoorkomend onkruid, en ze groeien even vlot en makkelijk. Pas bij het rijpen van de zaden merk je het verschil. Zeker wanneer de zaadhoofden in de laatste fase ruim een maand in room, geel, goud, oranje, rood en paars verkleuren.

quinoaplant solo

Quinoa zaaien en oogsten

 

Je kunt Quinoa zaaien van maart tot begin juni. Zaai in elk geval ter plaatse want de planten hebben een hekel aan verspenen. Maak je aarde luchtig en fijn. Zorg dat je in een regenachtige periode zaait, of maak de aarde goed vochtig.  Zaai 2 tot 3 van de kleine zaden op 15 cm en selecteer de sterkste planten op 20 – 30 cm uit elkaar. In de loop van de zomer groeien ze uit tot 150 – 250 cm hoog (hoe kleiner de plantafstand hoe lager de planten). Na de bescheiden kleurloze bloei, rijpen de zaden kleurrijk uit .Je kunt ze oogsten wanneer ze eenmaal rijp, verkleuren naar een bleke tint. Bij een vochtig najaar kun je de stengels iets vroeger oogsten en binnen laten nadrogen en afrijpen. Je kunt met de hand de zaden van de stengels verwijderen, even zeven en schonen in de wind, en je oogst is klaar.

Quinoa eten

quinoa salade

 

De zaden hebben een natuurlijke bescherming van saponine (zeep). Dus moet je ze voor gebruik even grondig wassen, tussen je handen schrobben en tweemaal spoelen. Kook Quinoa in 1,5 maal het volume aan water gedurende 12 minuten op een zacht vuur en laat nog 5 minuten zwellen in de afgesloten pan. Quinoa smaakt zacht, net als rijst, met een specifiek nootachtig aroma. Ideaal als basisgraan. De jonge zaailingen en volwassen groene bladeren zijn te gebruiken als basis voor smaakvolle soepen en sauzen, ze smaken naar spinazie. De jonge bloemknoppen worden even voorgekookt, in een beslag gedoopt en gefrituurd. Hier boven zie je de heerlijke Quinoa salade van Ottolenghi die ik regelmatig maak.

Graag jullie reacties aan het einde van het kweek seizoen, het is voor mij ook de eerste keer.

PS ik kreeg nog een link van Arthur van een goede kweekhandleiding: http://edepot.wur.nl/134071

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*