prei

Prei kweken

Prei kweken is makkelijk, het groeien duurt heel lang, maar geduld wordt na maanden beloond met "potloodjes" die je weer kunt uitpoten en dan worden het echte preien. 

prei

 

 

 

 

 

 

Prei zaaien

 Zaai prei in maart in gespitte fijn gemaakte goed bemeste aarde in een rijtje. Zaai 1 pakje zaad in een streep 0,5 cm diep van 2 meter. Je hoeft er verder niet meer naar om te kijken, alleen zorgen dat de mini sprietjes  niet over woekert worden door onkruid. Ongeveer in juli heb je dan prei potloodjes die je kunt uit poten.

prei potloodjes

 

 

 

 

 

 

Prei uit poten

Juli is de perfecte tijd om prei uit te poten. Poot om de 5 cm een prei 3 cm diep in losse rijk bemestte aarde. Er zijn twee versies in prei poten, de eerste versie is een geul graven van 3 cm diep, daar de prei in poten. Als de prei groeit de geul opvullen met aarde om zo veel mogelijk witte prei te krijgen. De andere manier is de prei poten in vlakke aarde en met een pootstok naast iedere plant een gat maken, de prei zakt dan dieper weg en je hebt een groter stuk witte prei. Groene prei smaakt trouwens net zo lekker, dus ik begrijp de hele actie niet. (Op zandgrond blijft prei veel dunner) Prei heeft veel vocht nodig tijdens de groei van potlood naar prei. Dus geef veel water als het niet regent, of poot alleen uit als je een regenachtige periode verwacht. Prei groeit langzaam bij 18 graden en meer. Maar is bestand tegen regen, kou, vorst en sneeuw. Dus eenmaal groot, gewoon laten staan en de hele winter oogsten. Prei potloodjes kun je ook in tuincentra kopen. 

Geschiedenis van prei

De Latijnse naam voor prei is Allium ampeloprasum v porrum of Allium porrum. Prei is een plant uit de look familie  (Alliaceae), die kan worden gegeten. 

De Sumerische koning Ur Nammu teelde rond 2100 v.Chr. al prei  in de tuinen van Sumerie. Ook de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen aten prei. Daarna is de groente over heel Europa verspreid. Nero de Romeinse keizer hield van prei vanwege de aanwezige mosterdolie. Hij werd daarom ook wel Porrophagus (preivreter) genoemd. De Engelse koning Cadwallader benoemde in het jaar 640 prei als herkenningsteken voor zijn troepen. Daarom komt  prei voor in het nationale wapen van Wales.

Prei en ziekten en plagen

Ik heb zelf nog nooit een ziekte gehad in mijn prei, maar wel gehoord van prei vlieg enzo. Een oude tip is prei en dille samen zaaien.ouEr is een zeer complete brochure samen gesteld door het Belgisch onderzoekscentrum in Kruishoutem, klik hier voor de link:

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*