peultjes uit de moestuin

Peultjes zaaien

10 maart ga ik peultjes zaaien, het is een van de meest exclusieve groente. Duur in de winkel en een van de makkelijkst te kweken groente in de moestuin. We hebben een prachtig rek gemaakt waar de peultjes aan kunnen gaan groeien, het zijn namelijk echte klimmers. Peultjes houden van een koele start, zo rond de 10 graden. Ook regen is fijn, de zaden hebben vocht nodig om te kunnen kiemen.

gaas om peultjes te zaaienbevestiging hek peultjes

Peultjes zaaien

Je hebt een strook grond nodig van 30 cm breed en zo lang als je ruimte hebt. Maak met palen en gaas een rek. We hebben palen gebruikt van geïmpregneerd hout. De palen staan in ijzeren punten die in de grond geslagen zijn. Het gaas is vrij stevig omdat peultjes enorme bossen worden en ik wil niet dat het gaas gaat hangen. Na de peultjes wil ik op dit rek ook nog pompoenen kweken, die hebben ook een stevig rek nodig. Het gaas is vast geniet. Peultjes worden gemiddeld 1.50-2.10 meter hoog. In een kleine moestuin kun je een rek op de muur maken en de peultjes op de muur kweken. Als je meer hekwerken maakt moet er 1.50 tussen de hekken zitten omdat je ander te veel schaduwwerking krijgt. Aan beide zijden van het hekwerk spit je de grond om, zodat hij luchtig en fijn wordt. Dan duw je de peultjes 2 cm de aarde in. Ik zaai 3 zaadjes bij elkaar om de 5 cm. Het meeste werk is het maken van het hekwerk, je kunt dit hekwerk 2 jaar op dezelfde plaats laten staan, daarna moet je het verzetten omdat de aarde anders uitgeput raakt. Je hoeft peultjes niet te mesten. Wil jij ook peultjes zaaien? Tip: Kweek je eigen zaad: laat een aantal peulen helemaal rijpen en verdrogen aan de plant, droog goed na op de vensterbank en pel de peulen. Je hebt dan je eigen zaad geoogst voor volgend jaar. Bewaren doe ik het zaad in een papieren enveloppe. Als je nog geen zaad hebt kun je het hier online bestellen met 10% korting, vul dan de code “moestuinstart” in: klik hier 

Mest

peulen zaaien

Peultjes zijn vlinderbloemigen, familie van de lathyrus, bonen, erwten en kapucijners. Allemaal hebben ze weinig behoefte aan bemestte tuinaarde. Ze maken zelf stikstof aan met hun wortels. Ze voegen dus eigenlijk mest toe. Je kunt je tuinaarde verbeteren door na de oogst de wortels van de peulen in de grond te laten zitten. De stengels geven we aan de buurman, de geiten zijn er dol op. Hij droogt de stengels en geeft als wintersnack aan zijn geiten.

Vijanden?

Hebben peultjes vijanden? Nee, alleen mussen en duiven zijn dol op het zaad en de jonge blaadjes. Mijn tuin buurmannen maken hele stellages met gaas over de rekken zodat de vogels er niet bij kunnen, ik heb wel eens opnieuw peultjes moeten leggen omdat werkelijk alle zaden op waren gegeten. Je kunt een jute zak of vliesdoek op de aarde leggen, dan kunnen de vogels er niet bij.

Peultjes oogsten

peultjes zaaien

Peultjes oogst je zo jong mogelijk, dan zijn ze suikerzoet en knapperig. Ze zijn eind mei begin juni oogstbaar. Dan gaat het zo snel dat ik om de twee/drie dagen moet oogsten. Dit is ook goed voor de plant die daar door aangezet wordt tot het nog meer aanmaken van bloemen en peultjes. Als de peultjes te dik geworden zijn is de schil niet meer lekker, je kunt ze dan pellen en de erwten eten, net als bij doperwten.

2 Reacties

  • Kiki Wals

    Goed dat je benadrukt dat de zaden regen nodig hebben om sneller te kunnen kiemen. Ik heb altijd een boerderij willen hebben, maar ik woonde in de stad en had een kantoorbaan. Dit jaar verhuis ik naar een dorp om mijn droom te laten uitkomen. Het is nooit te laat om te leren, en ik hoop dat binnenkort ik leer hoe ik moet zaaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*