peultjes oogsten

Peultjes zaaien en oogsten

Peultjes zijn een soort knapperige groente die in de winkel super duur zijn en in je tuin super goedkoop en makkelijk te kweken. Je eet de schil en niet de inhoud van de peul, daarom oogst je ze jong en fris, even koken en serveren. Lekker met wortelen en nieuwe aardappelen. Ze zijn makkelijk te kweken, je hebt grond en een stukje gaas nodig om ze te laten klimmen. In de winkel zijn ze zo duur omdat plukken wel even een werkje is, maar voor een eigen maaltijd peultjes doe je dat toch graag?

peultjes uit de moestuin

Peultjes zaaien

Eind maart of begin april maak je rekken van gaas. Ongeveer 150 cm hoog, peultjes klimmen namelijk graag.

Ik week het zaad een nacht in water, dan kiemen ze sneller. Peultjes zaad ziet eruit als kleine droge erwten. Je spit de grond om en maakt de grond fijn met je handen of een hark. Ze vragen niet om een bijzonder bemesting en groeien in elk soort grond. Naast deze rekken gaas zaai je peultjes zaad in de grond. (Koop het zaad in het tuincentrum).

Ik duw het zaad met mijn duim in de grond tot ze met grond bedekt zijn. Ik doe er 3 op een plek, ze komen niet allemaal uit. Mussen zijn dol op peultjes die net uitkomen, dus een beetje meer kan bij mij geen kwaad. Je kunt je zaai plek ook afdekken met vlies doek, dan kunnen de vogels er niet bij. Peultjes kiemen graag bij koel en nat weer rond de 10 graden.

bloeiende peultjes

Peultjes oogsten

Zodra de peultjes bloeien met prachtige witte of paarse bloemen zijn er ook oogst bare peultjes. Oogst ze jong, dan zijn ze lekker mals en knapperig. Het is soms even zoeken, ze zijn net zo groen als de blaadjes, maar dan plukken en eten. Ze blijven doorgroeien, dus je kunt weken achter elkaar om de paar dagen peultjes plukken. De oogst stopt bij mij als het te warm wordt, dan verdorren de planten. Ik trek ze er uit en voer ze aan de geiten van de buren. Ze zijn er dol op.

peultjes oogsten

Wat zijn peultjes eigenlijk?

Peultjes  kunnen vergeleken worden met de doperwten, maar bij peultjes kan de gehele peul in jonge toestand gegeten worden. Peultjes zijn een soort erwt (Pisum sativum) en behoren tot de variëteit Pisum sativum var. saccharatum. In de dunne groene peul kunnen in het jonge stadium de nog minuscule doperwtjes aangetroffen worden. Als ze niet op tijd geplukt worden ontwikkelen ze erwten die dan als nog gegeten kunnen worden.

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*