patisson

Pattison zaaien

Patisson is  een soort schotelvormig  courgette. De vorm is zo wonderschoon dat ik het niet kan laten om ze elk jaar weer te zaaien. Het is nu zaaitijd, ze groeien net zo makkelijk en snel als de courgette, dus ook voor de beginnende moestuin en de tuinder met terras en balkon, doe mee.

patisson

Patisson zaaien

Zaai de patisson gewoon zelf, in tegenstelling tot de komkommer en tomaat is dit een fluitje van een cent. Zet 6 kleine potjes in een mini kasje. Vul ze met potgrond. Maak de aarde nat en duw 2 zaden per pot in de aarde met de ronde kant naar beneden en de punt omhoog. Je mag het puntje nog net zien. Zet het kasje op een lichte warme plek (20 graden) geef water en je patisson kiemt na 6 dagen of eerder. 

minikas met patisson

Patisson uit planten

Als de patisson 4 blaadjes heeft en het na 15 mei kun je de plant buiten in de aarde zetten. Ik zet meestal 1 plant per 1 vierkante meter. De planten ranken alla kanten op, dus nemen echt wel wat ruimte in. Je kunt ze ze ook ophangen in een zak aan de schutting of in een hoge pot zetten zodat ze naar beneden groeien. Patisson heeft veel voedsel rijke aarde nodig met mest en compost. Zeker ook voeding bij blijven geven als je in een pot kweekt. Ik zou er dan een paar mest kegels bij stoppen. In de 1e weken zorgen dat de aarde niet uitdroogt en in potten consequent water geven.

patissonplant

Patisson oogsten

Oogst de patisson als ze de grootte heeft van een golfbal, dan zijn ze smakelijk en zacht. Je kunt ze ook door laten groeien, dan heb je prachtige vrucht groente voor de sier.

patisson eten

Bijzonderheden

Patisson groeit graag samen met: mais, Oost Indische kers, sla, stok bonen, ui.

Niet goed samen met aardappel een komkommer. De patisson heeft weinig last van ziekte en plagen, alleen kou houdt ze niet van.

Ga jij straks groene smoothies maken met patisson?

groene smoothie recepten

Kweek nu je groente om lekkere en gezonde groene smoothies te maken. Voor recepten klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*