Bescherm je moestuin tegen nachtvorst

Bescherm je moestuin tegen nachtvorst

Het is november, komende week wordt de eerste nachtvorst verwacht, welke maatregelen heb je genomen om je groenten en fruit te beschermen? Lees de tips en bescherm je  moestuin tegen nachtvorst.

Citrusplanten en olijfbomen

Citrusbomen (citroen, mandarijn, sinaasappel en kumyat) en olijf staan meestal in een pot in ons klimaat. Dan kun je ze beschermen tegen vorst. Een citrusboom heeft behoefte aan een warme zomer en een koele winter. Een beetje vorst tot 5-10 graden is niet erg, mits de wortels van de boom maar niet bevirezen. De pot kun je inpakken in bubbelplastic, omdat dit plastic zo lelijk is pak ik ik pot in met dit plastic, (wat je vaak kado krijgt bij online bestellingen). Na het inpakken doe ik er nieuwe pot om heen zodat het er weer gezellig uit ziet op mijn terras. Citrusbomen kunnen ook overwinteren in een kas die vorstvrij wordt gehouden. Je kunt speciale kachels kopen voor de kas en die bij zware nachtvorst aanzetten om de kas vorstvrij te houden. Ook kun je de citrusbomen laten overwinteren in een niet verwarmde vorstvrije garage of bijkeuken met ramen. Tip: laat de citrusboom nooit overwinteren in een verwarmde ruimte zoals de huiskamer, de boom krijgt in de rust periode een groeiprikkel en groeit zich letterlijk dood.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomatenplanten

Een tip voor het voorjaar: Als je tomatenplanten al buiten of in de kas hebt staan in april en het gaat nog vriezen zet ze binnen in een onverwarmde ruimte, neem geen risico met tomaten. Ze houden van warmte en kunnen wel tegen koude, maar niet tegen vorst. 

tomaten

 

 

 

 

 

 

 

Vruchtgroenten zoals peper, paprika, courgette en aubergine

Ze kunnen absoluut niet tegen vorst. Courgette kun je prima buiten kweken. Als het kouder wordt houd de groei van zelf op. In de kas kweek je pepers, aubergine en paprika, deze planten gaan eindeloos door. Bij een paar graden nachtvorst kun je ze afdekken met vliesdoek.  Pepers kun je binnen halen. Ze groeien nog een hele tijd door op de vensterbank. 

paprika

 

 

 

 

 

 

 

Vliesdoek over groenten in de kas

In de kas zaai ik in augustus en september nog flink sla en spinazie en andijvie. Die kunnen best wat kou hebben. Ze groeien in het najaar flink, bij temperaturen onder de 5 graden staat de groei stil. Bij vorst bescherm ik ze met vliesdoek. Als de temperatuur weer stijgt in het voorjaar start de groei weer opnieuw. Door op deze manier te kweken heb je ook in de winter en vroege voorjaar groene blaadjes op je bord. 

sla in de kas

 

 

 

 

 

 

 

Haal de volgende groenten en fruit voor de nachtvorst naar binnen

Bietjes en wortelen worden er echt niet lekkerder op na nachtvorst, dus haal ze binnen, zet ze in een vorstvrije omgeving in een emmer met zand en je kunt er de hele winter van eten. Je uien heb je als het goed is al gedroogd in een mand binnen liggen. Dit geldt ook voor aardappels en pompoenen. Ook je appels en peren liggen geplukt in manden opgeslagen in een koele vorstvrije ruimte.

groenten en fruit bewaren

 

 

 

 

 

 

 

Tegen nachtvorst kunnen de volgende groenten en fruit:

Veldsla, rucola, venkel, kapucijners, erwten, peulen, prei, kool soorten zoals boerenkool en palmkool, quinoa, spinazie, radijs, meiraapjes en de meeste zaden die nog niet ontkiemt zijn. Bessenstruiken zoals aalbessen, bosbessen en fruitbomen die nog niet in bloei zijn. De volgende noten bomen en struiken: walnoot, hazelnoot.

palmkool

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*