moestuin in mei

Moestuin in mei

Vandaag een dagboek over hoe mijn moestuin er in mei uit ziet. De 2e helft van mei is het beste seizoen voor de moestuin, de nachtvorst is voorbij en alles wat je wil kweken groeit. Het moestuinseizoen voor dummies, balkon tuinierders, vierkante meter moestuinders en ervaren moestuinders is aangebroken. Kijk een lees hoe ik het aanpak en doe mee!

moestuin in mei

 

 

 

 

 

 

 

Moestuin in mei

Het gras is fris en groen, alles groeit en bloeit, af en toe een lekker buitje regen, het gaat helemaal goed. Ik wil graag dat alle bloemen bestoven worden dus heb ik een bijenbloemenrand gezaaid aan de rand van de tuin. Dit is een zadenpakket van Bolster speciaal voor dit doel. Het bestaat uit een mix van verschillende bloemen die bijen aantrekkelijk zijn. Het is belangrijk voor het voortbestaan van bijen en  Ik vind het ook gezellig dat er in mijn moestuin straks mooie bloemen te zien zijn.

Bijen bloemenrand

 

 

 

 

 

 

 

Sla

Sla is een voorwaarde voor elke tuinder, het groeit makkelijk en is lekker. Ik heb verschillende soorten, hier zie je een rijtje pluksla met een rode kleur, ik ook groene kroppen en mesclun ( een soort slamix) en rucola. Om de 3 weken zaai ik weer nieuwe sla zodat ik altijd voorzien ben ben van zowel snijsla en kropsla. Sla groeit het beste in het voorjaar en najaar, in juli en aug. zaai ik dus geen sla, dan oogst ik alleen.

sla

 

 

 

 

 

 

 

Biet

Ik hou enorm van bieten, met name van chioggia (roze met witte ringen doorsnede), maar dit jaar wilden ze niet op gang komen. Ik bleef maar zaaien en zaaien en elke keer werden ze ook weer opgegeten door de duiven. Uiteindelijk toch gelukt zoals je ziet.

bieten

 

 

 

 

 

 

 

Venkel

Venkel is echt een groente voor de liefhebbers, het smaakt een beetje naar anijs, ik vind het heerlijk in een salade met sinaasappel en zwarte olijven. Het groeit langzaam, maar lukt altijd. Als je een venkelplant laat bloeien krijg je prachtige bloemen en zaait het zichzelf uit, dan hoef je volgend jaar niet te zaaien, dat is helemaal top. Zie de foto: 

venkel

 

 

 

 

 

 

 

Aardappel

Ik hou wel van aardappel, maar niet zoveel, we eten het denk ik een keer per week. Meestal kweek ik te veel en dat is jammer. Dus ik hou het bij een kilo pootaardappelen en dan wel de "Frieslander" omdat mijn vader daar zo van hield. Ik kan het experimenteren ook niet laten stopte een paar rode en blauwe aardappeltjes in de grond uit de biowinkel, we zien wel. De planten staan er prachtig bij. Tip: vroeg poten en oogsten, dan voorkom je de gevreesde aardappelrot. Net voordat de aardappels gaan bloeien even kijken of ze al goed zijn en dan rooien.

aardappel

 

 

 

 

 

 

 

Ui

Uien zaaien duurt eeuwen, dus koop ik een netje pootuien, soms zaai ik uien en bewaar die voor het volgend jaar, dan heb ik zelf pootuien. Ik zette ze begin maart in de aarde, vandaag zag ik dat er 2 begonnen met het vormen van bloemen. Die heb ik eruit gehaald. Als de energie naar de bloem gaat wordt de ui niet goed. Ik heb ze eigenlijk te vroeg gepoot dan krijg je eerder bloemen. De uien oogst ik in juli, uit de grond trekken en dan een week laten liggen en drogen onder een afdakje.

ui

 

 

 

 

 

 

 

Tuinbonen

Dit is de 2e ronde tuinbonen, ik hou zo van tuinbonen dat ik ze twee keer wil eten uit eigen tuin, vorig jaar had ik ze zelfs ingevroren. Eerlijk gezegd zijn diepvries tuinbonen uit de supermarkt prima, maar verse tuinbonen die je zelf dopt is zo leuk, ik kan kan het niet laten. De eerste ronde zaaide ik in februari, de tweede ronde in maart. Het blijft een een feest en het lukt altijd. Door het koele voorjaar heb ik geen last van zwarte luis.

tuinbonen

 

 

 

 

 

 

 

Aardbeien

Aardbeien zijn vaste planten, ze maken zelf nieuwe planten die ik dan weer in een nieuw bed zet. Dit jaar duurt het zo lang voor ze aardbeien geven omdat het voorjaar zo koud is dat ik er nu een plastic tunnel over heen heb gemaakt. Deze houdt de warmte vast waardoor de aardbeien eerder rijpen.  Ik gebruikte voor de tunnel bogen van plastic waar de draden van elektra door trekken, landbouwplastic met gaatjes (voor de frisse lucht) en pinnen van groen plastic om de tunnel op zijn plaats te houden.

aardbeien

 

 

 

 

 

 

 

Peulen en erwten

Begin mei gezaaid aan een mooi nieuw hekwerk, ze komen al lekker op en ik hoop eind juni te kunnen oogsten.

peulen en erwten

 

 

 

 

 

 

 

Kool

Ik heb dit jaar spitskool en koolrabi geplant, ze groeien prima en worden niet opgegeten. Kool vraagt een goed bemestte aarde en heeft veel vijanden. Te beginnen bij duiven, slakken en daarna komen de koolwitjes die eieren leggen. Dan komen de rupsen uit en eten je kool op. Om dit allemaal te voorkomen heb ik ze dus gekweekt onder een plastic hoed. Onder een fijnmazig net gaat ook prima.

kool

 

 

 

 

 

 

 

Verder kweek ik de volgende groenten:

 • Knolselderij
 • Reuzespinazie
 • Knoflook
 • Quinoa
 • Chrysant
 • Asperge
 • Dille
 • Snijbiet
 • Oost Indische kers
 • Zomerprei
 • Broccoli
 • Paprika
 • Tomaat
 • Aubergine
 • Komkommer
 • Courgette
 • Artisjok
 • Bonen

Maar daarover de volgende keer meer. Na het werk in de tuin lekker bij de buitenkachel gezeten met een glas wijn zo heerlijk!

buitenkachel

 

 

 

 

 

 

 

Aardbeiplanten gratis op te halen

Ik heb trouwens nog heel veel aardbeiplanten over. Het zijn geen door dragende aardbeien. Heb je belangstelling? de planten zijn gratis, wel zelf ophalen in Driebergen, mail dan even naar info@moestuinbeginnen.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*