ballon in de moestuin

Moestuin in juli

Hoera de moestuin in juli. Na al het zaaien en het wieden komt het oogsten: denk aan allerlei bessen, pruimen, aardappelen, paprika, courgette, tomaten, bonen en meer. We gaan ook zaaien, maar wat? Lees meer:

jostabessen

 

 

 

 

 

 

 Oogsten

  • Fruit: taybessen, kruisbessen, zwarte bessen, jostabessen, witte bessen, rode bessen, japanse wijnbessen, amerikaanse bosbessen, aardbeien, perziken en pruimen. Het is heerlijk om jam en sausen te maken als je ladingen bessen hebt. Ik maak ook  ontzettend lekkere ontbijt taarten waar wel een kilo bessen in gaan.

 

 

 

 

 

 

  • Komkommers, de zomer heet niet voor niets komkommertijd.
  • Bieten, de eerste bieten oogst ik nu en de hele zomer eet ik ze. 
  • Paprika's, pepers en tomaten uit de kas, spreekt voor zich.
  • Peultjes, de laatste pluk ik in juli, de grootste oogst was in juni, daarna gaat het loof naar de geiten van de buren, die zijn er dol op.
  • Sperziebonen; komen langzaam op gang, maar als ze eenmaal gaan is de oogst overvloedig, zo veel mogelijk van eten en uitdelen. Het resultaat van Invriezen heb ik nog nooit lekker gevonden.
  • Aubergines, groeien alleen onder glas in ons land. Als je een kas of koude bak hebt zijn het dankbare en makkelijke groenten.
  • Artisjokken zijn vaste planten, mijn ervaring is zaaien en nooit meer iets aan doen. Ze komen elk jaar terug.
  • Sla; kies een slasoort die kiemt boven de 18 graden.
  • Courgette: lekker jong oogsten. de mannelijke bloemen vullen met hüttenkäse of feta en bakken, een delicatesse.
  • Uien en sjalotten, oogsten als het loof gaat liggen, uit de aarde trekken en een week laten liggen. daarna drogen in de schuur.

moestuin in juli

 

 

 

 

 

 

  • Aardappels worden allemaal tegelijk geoogst, ik heb door de zandgrond en de soort aardappels (Frieslanders) meestal een vroeg oogst (begin juni). Alle aardappels worden gewassen, gedroogd en in manden in de donkere koele kelder bewaard.
  • Kruiden: komkommerkruid, salie, rozemarijn, oregano, tijm, bonenkruid, hysop, peterselie, selderij en basilicum.

Zaaien

 

 

 

 

 

 

 

  • Venkel (schiet niet door na de langste dag)
  • Kool: witte, rode en savooiekool. Spruiten, boerenkool, cavolo nero. Zaai onder gaas zodat de koolwitjes (vlinder) geen rupsen kan leggen die je kool opeten. Teel kool op aarde die 4-6 jaar niet met kool in aanraking is geweest om knolvoet te voorkomen. 
  • Kropsla, ijsbergsla en krulsla.

kooltunnel

 

 

 

 

  •  
  •  
  • Ik zaai alle soorten basilicum die ik te pakken kan krijgen; kaneelbasilicum, citroenbasilicum (foto), thaise basilicum, zwarte basilicum enz.. Basilicum groeit boven de 18 graden, daarom is juli de beste maand om buiten te zaaien, dan kweek je in 3 weken van zaad tot oogstbare basilicum. In de kas kweek ik vanaf maart elke maand manden basilicum.

basilicum

 

 

 

 

 

 

 

Dille kun je prima zaaien in juli, dit kruid kiemt graag boven de 18 graden.

Onkruid wieden

De moestuin in juli betekent helaas ook onkruid wieden. Gras groeit soms in een week van niets naar een hele spriet, Ik heb gisteren werkelijk hele grasveldjes weg gestoken. Zo frustrerend. Ik strooi gemaaid gras  zoveel mogelijk op de paden om onkruid groei te voorkomen. Naast gras woekert ook het kleine wilgeroosje en een hardnekkige klaver. Soms groeit het me boven het hoofd. Mijn ervaring is dat een x per week de paden wieden het meest eenvoudig is en het een mooie onkruid vrije tuin op levert.

Taart met fruit uit de tuin

11 stappen naar een lekkere ontbijt taart met fruit uit de tuin

ontbijttaart

 

 

 

 

 

 

 

Recept:

Ingrediënten:

  • Kilo fruit uit de tuin (bessen, bramen, aardbeien, frambozen enz..)
  • 5 Grote volkoren beschuiten.
  • 125 Gram ontpitte dadels.
  • 200 Gram roomkaas (light) of mascarpone of mon chou.
  • Vanille poeder.
  • Pot zelfgemaakte jam (met weinig suiker).
  • 12 Vellen gelatine of agar agar (plantaardig bindmiddel).

bereiding:

  1. Maal de beschuiten met de dadels in de keukenmachine tot een deeg.
  2. Bekleed een springvorm met keukenpapier
  3. Druk het deeg uit op de bodem.
  4. Meng de roomkaas met een theelepel vanille poeder, niet in de mixer want dan wordt de roomkaas dun.
  5. Lepel de roomkaas op de taart bodem. Zet in de koelkast.
  6. Doe de inhoud van de pot jam in een pan en zet op laag vuur.
  7. Doe de vellen gelatine een voor een in een kom koud water. 
  8. Als de jam warm is knijp je de gelatine vellen een voor een uit en los ze op in de warme jam. (Kijk bij agar agar op het pakje voor de bereiding)
  9. Doe daarna de kilo fruit er bij en laat alles afkoelen tot het begint op te stijven. 
  10. Giet het fruit dan op de roomkaas en zet een nacht in de koelkast.
  11. De andere ochtend, opstaan en lekker ontbijten met een gezonde taart.

PS: soms zaai je niets, maar oogst je iets onverwachts: vanavond een ballon in de tuin:

ballon in de moestuin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*