Moestuin herfstweekend

Vandaag een heerlijke moestuin dag gehad, ondanks de regen vanmiddag. Wat was er veel te doen: bietjes oogsten en op zand zetten, bonenstokken opruimen, late knoflook poten, paprikaplanten opruimen, heel veel bladeren ruimen, fijne groenten zoals veldsla, kool en de laatste frambozen oogsten.

frambozenoogstbieten op zandweekend in de herfstmoestuin

 

 

 

 

Moestuin herfstweekend

Ik plukte eerst een paar lekkere herfstframbozen, daarna deed ik de bietjes op zand. Bietjes kunnen in de grond blijven zolang het niet vriest. Een paar graden is ook niet erg. Voor de zekerheid heb ik vandaag de helft van mijn bieten geoogst. Het loof eraf gedraaid en ze in een pot gedaan met zand. Dat gaat zo: eerst een laag zand van 10 cm, dan de bieten er op zodat ze elkaar niet raken, de stengels naar boven, wortels naar beneden. Daarover heen weer een laag zand, dan weer bieten enz.. Zet ze op een koele vorstvrije plek en je eet de hele winter bieten.

Bonenstokken opruimen

Mijn bonenstokken stonden nog steeds in de tuin, ze zijn gemaakt van bamboe. Ik doe ze in de winter altijd in de schuur, dat voorkomt extra slijtage door weersinvloeden. Ik hang ze op in verticale bundels in een soort draadrek. De gedroogde bonen die er nog aan hingen doe ik in een mand en pel ik morgen. Deze droogbonen gebruik ik voor stoofschotels, soep en als zaad voor volgend jaar.

Knoflook poten

Ik had wel een artikel geschreven over knoflook poten, maar had het zelf nog niet gedaan. Ik heb dit jaar 5 soorten. Ik gebruik (schrik niet) 100 bollen per jaar. De knoflookbollen heb ik mooi laten drogen in het houthok, Die kunnen nu naar de kelder. Snel 100 tenen eraf gehaald en gepoot. Aarde losmaken, teen er in duwen met het kleine puntje omhoog. Volgend jaar juni/juli oogsten.

Bladeren ruimen

Ik woon aan een prachtige dijk met enorme eiken en beuken voor de deur. Die leveren elke herfst een vracht blad op. Dit is een mooie mulchlaag voor de moestuin en bloemenborders. Echter op het gras en paden en grind is het een last. Daarom zeker 5 kruiwagens blad naar de buurtcomposthoop gereden.

Nog meer herfstactiviteiten

bloemen

 

 

 

 

 

 

 

Bloemen plukken, een prachtig boeket met dahlia, goudsbloem, korenbloem en malva. De paprikaplanten opgeruimd, graspollen gewied en toen lekker naar binnen met een kopje thee en de krant.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*