mest

Mest

Het nieuwe jaar is begonnen, de tuinkriebels komen op: zaaien, lente, groei en oogst. Maar eerst nog even wat voorbereiding. Voeding voor de tuin, als het nu doet is de mest al een beetje ingewerkt en niet meer zo scherp als je gaat zaaien of poten in maart.

mest

 

 

 

 

 

Mest

Welke mest hangt van je grondsoort daarom geef ik per grondsoort een advies:

Kleigrond: Dit is een zware grondsoort die rijk is aan voedingstoffen, maar moeilijk te bewerken. Het beste kun je klei spitten in het najaar door de vorst wordt de structuur losser. Je kunt de aarde losser maken met grof zand en compost of fijngehakt stro. Gebruik geen stalmest omdat de grond dan nog vetter wordt. Eventueel gedroogde koemestkorrels. Mijn zus heeft deze grond, haar kolen en bieten zijn altijd groter dan de mijne.

Zandgrond: Deze grond is makkelijk te bewerken en warmt snel op waardoor je vroeg kunt telen, het water zakt snel weg. Deze grond bevat weinig voedingstoffen. Stalmest van een bioboer is een uitstekende optie. Ik adviseer om dit begin januari te doen omdat de mest dan lekker kan inwerken en je groenten niet verbranden als je in maart gaat poten. Je kunt in de zomer rustig nog een keer bijmesten met korrelmest als je kool gaat planten.

Zavelgrond: Dat is een mix van klei en zand, dat heb ik. Mijn moestuin ligt precies in een overgangsgebied van zand naar klei. Aan de overkant van de weg is de aarde al klei. Het beste van twee werelden, makkelijk te bewerken en toch wat voeding. Al valt dat laatste tegen. Ik heb eens een jaar niet gemest om te testen hoe de groei zou zijn. Met name wortelgewassen worden dan mini groenten. Ik mest daarom elk voorjaar met stalmest van de bioboer. Ik spit in januari, mest er door en klaar. Ik kan wel keker vroeg zaaien omdat de aarde snel opwarmt.

Veengrond: Veengrond bestaat uit onverteerde plantdelen, ze maken er potgrond van. Voor groenten is het eigenlijk te zuur. Daarom heeft deze grond kalk nodig. Veengrond houd veel water vast, als het erg drassig is moet deze tuin gedraineerd worden.

Loss: Deze kalkrijke grond komt veel in Limburg voor. Het is geel van kleur. Het is rijk aan voedingstoffen en heeft een goede waterhuishouding en is daardoor erg geschikt voor de moestuin. Licht mesten met korrels in het voorjaar is voldoende.

PS: er is ook nog paardenmest, dit heeft weinig voedingswaarde. Er is nog kippenmest, mijn hovenier zweert erbij, maar ik vind het stinken, maar dat is persoonlijk.

Verder heb je een spade nodig om te spitten en de mest door de aarde heen te werken. Jullie weten dat ik fan ben van Sneeboer, ik raak er niet over uitgepraat, het is zo mooi gemaakt en het blijft scherp. Het gaat een leven lang mee. Het is nu ook op internet te koop. Vandaag heb ik de damesspade gekozen, ik ben namelijk zelf een dame en gebruik hem. Wil je misschien een spade kopen? Bekijk dan de damesspade hier

spade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*