kiemgroenten

Kiemgroenten binnen zaaien

In restaurants krijg je vaak van die mooi versierde gerechten. Ze gebruiken daarvoor piepkleine kruidig smakende blaadjes, dat zijn meestal binnen gezaaide kiemgroenten, je eet de blaadjes van net ontkiemde zaden. Zo kun je die heerlijke aromatische smaken proeven. Misschien ook een idee om je paasbrunch extra feestelijk te maken. Doe mee met kiemgroenten binnen zaaien.

Kiemgroenten binnen zaaien

Ik dook in mijn zadenmand om te kijken wat ik over had van afgelopen jaar, dat was een zakje radijszaad en een zakje boerenkool. Daarna keek ik in mijn voorraadkast en vond dupuislinzen en adukibonen. Allemaal geschikt om te laten ontkiemen. Ik probeerde de kiemgroenten op drie manieren te kweken:

Kiemgroenten zaaien op een bord

kiemgroenten

Op een plat bord legde ik een laag watten (zonder parfum of toevoegingen) en maakte de watten vochtig. Hier strooide ik zaden op die naast elkaar liggen. Zorg dat de zaden dicht bij elkaar liggen, maar niet op elkaar. Zet het bord op een warme lichte plek boven de 20 graden. Licht is belangrijker dan warmte. Zorg dat de watten vochtig blijven, maar niet te nat, anders gaan de zaden schimmelen. Je hebt na ongeveer 3-5 dagen kiemgroenten. Gebruik biologische zaden, dan weet je wat je binnen krijgt. Zaden die anti schimmel (gekleurd)  laagje hebben zijn niet geschikt voor consumptie. Het leukst is natuurlijk de zaden die over zijn van het tuin seizoen om nu een nieuwe kans krijgen. Voordeel: geen aanschaf van nieuwe spullen, iedereen heeft wel een bord en bijna iedereen watten. Nadeel: ik vond het moeilijk om een goede vocht balans te vinden, te nat (schimmelen) of te droog (niet kiemen).

Kiemgroenten zaaien in een pot

dupuis linzen kiemen

Deze methode heb ik toegepast op de dupuis linzen. Het is heel simpel, ik deed een handje zaden in een (appelmoes) glazen pot en liet de zaden een uurtje weken in lauw water. Daarna dekte ik de pot af met een zeefje of fijn gaas. Ik laat het water er uit lopen en zet de pot op een warme lichte plaats. Enkele keren per dag laat ik de pot vol lopen met lauw water en  er weer uit lopen, binnen een paar dagen had ik verse groente kiemen. Het water moet echt weg lopen, anders krijg je ook weer schimmels. Voordelen: iedereen heeft wel een lege pot, dus je hoeft niets te kopen. Het zaad kiemde prima, ik had geen last van schimmels. Nadeel: je moet een aantal keer per dag met lauw (geen koud) water spoelen, anders stopt het kiemen.

Kiemgroenten zaaien op een rooster

Ik kocht bij Bolster een kweekbakje, speciaal voor kiemgroenten, ik kocht ook zaden die speciaal bedoeld zijn als kiemgroenten, radijs, mosterdkers, fenegriek en chinese bieslook. Het systeem werkt als volgt: vakje vullen met water tot het zeefje onder water staat, zeefje er in en zaden dun strooien. Dan wegzetten op een warme lichte plek. Op de foto zie je mosterdkers, die ben ik aan het kweken voor kerst. Boven in het artikel zie je rode radijs. Voordelen; het zaad kiemt perfect, het schimmelt niet, een keer per dag checken of de zaden nog bij het water kunnen en klaar. Nadeel: je moet een bakje kopen, dat is toch al weer snel 7,90. Maar deze methode is het waard. Kijk maar eens hoe duur kiemgroenten zijn de winkel, als je regelmatig kiemgroenten kweekt haal je de kosten er uit. Voor een eenmalig experiment zou ik kiezen voor de glazen pot. Wil je het kweekbakje online bestellen? klik hier

Welke zaden zijn niet geschikt als kiemgroenten?

  • Alle zaden die solanum in hun naam hebben, dit zijn tomaten, peper, aubergine zaden. Deze zaden en planten zijn giftig.
  • Zaden met een schimmelwerend laag om het zaad heen (deze zaden hebben een kunstmatige kleur).

Welke zaden zijn wel geschikt als kiemgroenten?

  • peulvruchten: veel gebruikt worden alle soorten linzen en adukibonen.
  • radijs (roodbladig)
  • chinese bieslook
  • mosterdkers
  • broccoli
  • raapstelen
  • boerenkool
  • rode kool
  • tuinkers
  • fenegriek

Allemaal veel plezier met kweken, graag ontvang ik tips en reacties.

Jane Appel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*