kalk op de moestuin

Kalk op de moestuin

Kalk op de moestuin in het najaar, ik doe het elk jaar in november op mijn druiven, perziken, abrikozen, notenbomen, peren, appel, kersenbomen en vijg en citroen. Het is algemeen bekend dat fruitbomen kalk lovers zijn. De moestuin is een ander verhaal, dit hangt af van je grondsoort. Lees meer.

kalk op de moestuin

 

 

 

 

Kalk op de moestuin

Ik strooi dus in november een klein handje kalk bij elke fruit struik, boom die ik heb. Voor de volledigheid: Perzikboom, Abrikoos, Amandel, Hazelnoot, Walnoot, Peren, Kersen, Appel, Pruimen, Vijgenboom en Citroenboom. Daarnaast bij de Druiven en Jostabes, Kiwi, Rode, Witte en Zwarte bes. 

Uitgezonderd de Blauwe bes: dit heb ik een jaar gedaan en een jaar geen bessen oogst gehad. Blauwe Bes is een bosbes, die houdt van zure grond, en kalk maakt grond basisch. Sinds dien krijgt de Blauwe Bes elk najaar een hand turf.

Ik tuinier op savel, dat is een mix van klei en zand. Deze grond is niet heel rijk, dus mesten moet elk jaar, anders heb ik mini groenten. Maar erg zuur is hij niet, dus de groentetuin bestrooi ik niet met kalk. We stoken houtkachel, de as gaat gaat wel over de moestuin dus dat is eigenlijk toch ook een verkapte vorm van kalk.

Tuinier je op veengrond, dan zou ik de moestuin zeker kalken. Anders kun je een test doen en de zuurgraad (PH waarde) meten en als nog beslissen. Klei is over het algemeen niet zuur.

Een tip van de zeer ervaren tuinder Diana is om welke moestuin dan ook om de 3 jaar te kalken, omdat het voortdurend kweken van groenten de grond ook verzuurt.

Kalk kun je kopen in een tuincentrum. Veel succes met het kalken van je fruit en moestuin

Soorten kalk:

  • gesteenten; bijv.. kalkmergel, dolomietenkalk (daar zit ook gelijk Magnesium in = 2 vliegen, 1 klap)
  • zeewierkalk
  • landbouwkalk
  • kippenmest
  • houtas

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*