Artisjok kweken

Voor een keer een moeilijke maar o zo mooie groente. Artisjok vraagt een warme zonnige plek in de tuin, In een kas gaat die ook heel goed. als je een tuinmuur op het zuiden hebt zoals ik, is dat een perfecte plek om artisjokken te kweken.

artisjokplant

Artisjok zaaien

Dit is helemaal niet moeilijk. Ik gebruik een mandarijnen kistje en leg daar een plastic boodschappentas in. Daarop een laag potgrond, vochtig maken en de zaadjes erin duwen met 10 cm tussen ruimte. Daarover heen een doorzichtige folie om het vocht vast te houden en op een warme lichte plek zetten. Binnen 1 week heb je deze plantjes.

artisjok binnen gezaaid

Artisjok kweken

Eind mei poot ik de Artisjok planten buiten op de super zonnige en beschutte plek bij de zuid muur en wacht en hoop. Meer dan regelmatig water geven kan ik niet doen. In een mooie zomer zoals 2013 knalde de Artisjok er uit met een heleboel mooie kleine artisjokken.

artisjok rijp

Wat is een Artisjok?

Het is een distel plant, waarvan je de knop eet. Je oogst de dichte bloemknop en kookt deze in water gedurende 30 min. Daarna serveer je de Artisjok met een dip saus van fijn gemaakte gekookte eieren met olie, azijn en zout. Je trekt de blaadjes er af en zuigt het zachte deel er uit. De bodem van de bloem is het lekkerst. Die eet je in zijn geheel, nadat het "hooi" eruit is gehaald.


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*