Rode bessen

Rode bessen kweken

Rode bessen kweken is heel makkelijk. Koop een rode bessen struik in het voorjaar of najaar. Spit een zonnig stukje grond om aan de rand van de moestuin en maak een gat ter grootte van de kluit. Giet dit gat vol met water, zet het struikje er in en vul het gat op met aarde. Strooi meteen wat koemest korrels er bij en klaar.

Rode bessen

Rode bessen oogsten

Rode bessen kweken is zo makkelijk dat je het eigenlijk geen kweken kunt noemen, het gaat vanzelf tot ze rood gaan worden, zo ongeveer eind juni. Zodra ze rood worden racen vogels (vooral merels en houtduiven als een kamikaze naar je struik en eten al je bessen op. Dus wees ze voor met een blauw net. Drapeer dit net rondom de hele struik, zodat de merels er aan de onderkant er niet in kunnen. Waarom een blauw/groen net? Dit is de kleur die vogels kunnen zien, zodat ze niet verstrikt raken in je net. Als je dat doet kun je afhankelijk van de bessen soort vanaf juli bessen oogsten. Zie foto. Wil je dat gedoe niet met netten en vogels, koop dan een witte bessen struik, die zien de vogels niet.

net over rode bessen

Rode bessen snoeien

Ik deed het volgende, ik kreeg een over jarige rode bessen struik van mijn zus en snoeide 5 jaar niet. Ik had elk jaar bessen. Toen snoeide ik op advies de hele struik kort (na de oogst). Het jaar daarop geen bes te zien. Het jaar daarop 3 trosjes en nu heb ik meer bessen dan ooit. Ze zitten niet aan de nieuwe takken, maar aan de zijtakken van de nieuwe takken. Dus veel succes gewenst met de vele tips in het snoei oerwoud. Het algemene snoeiadvies is per jaar 5 grote takken laten zitten. Maar als he helemaal niet snoeit krijg je ook gewoon bessen.

rode bessen

Ik geef de bessen in januari een handje kalium, een gouden tip van mijn vader. Dit is goed voor de vrucht ontwikkeling. Heb jij tips voor het kweken van rode bessen? Met name goede snoei tips, ik ontvang ze graag.

rode bessen struik

Rode bessen struik kopen

Wil je een rode bessen struik kopen? Dit kan in elk tuincentrum. Als je geen zin of tijd hebt om naar de winkel te gaan, kun je de bessenstruik  online bestellen bij Bakker zaden: klik hier