Broccoli planten

Het is echt heel makkelijk. Ik hoor zo veel vragen over Broccoli dat ik er vandaag over ga schrijven. Ik kweek Broccoli nu een jaar of 5 met succes. Er is er echt maar een regel: Broccoli groeit als het koel is. Of je het nu het vroege voorjaar of koele nazomer plant of zaait, het is allemaal goed.

broccolli

 

 

 

 

 

Broccoli planten

Er zijn talloze soorten Broccoli, roze, witte, groene en rode. Vaak kun je plantjes kopen in een tuincentrum, dit is een prima optie. Zeker voor een kleine moestuin. Koop 5 planten en je oogst steeds roosjes Broccoli. De reden dat Broccoli niet groeit bij warmte is dat de plant bloemen maakt ipv knoppen. De knoppen van Brocoli is het eetbare deel van deze super vitamine rijke groente.

Broccoli is een vaste plant

In tegen stelling tot bloemkool oogst je van Broccoli na een paar maanden de roosjes (knoppen) van de plant. De plant gaat daarna nieuwe roosjes maken die je weer kunt oogsten enzo voort. In een hele koude winter gaat de plant dood. Dan kun je in het voorjaar nieuwe planten kopen. In een zachte winter begint de plant in het voorjaar gewoon opnieuw.

Broccoli zaaien of planten?

In februari en maart gaat dit prima in de koude bak of binnen. Het zaad ontkiemt bij 18-20 graden.
Het zaad wordt rechtstreeks in 5 cm potjes gezaaid. Twee zaden per pot zaaien en na de opkomst het beste plantje overhouden. Een andere methode is zaaien in een bakje/kistje met zaai- en potgrond en na de opkomst verspenen in kleine potjes. Als de plantjes zijn op gekomen, zet ze dan in de koude bak of ruimte met een temperatuur van 12-14 graden.

Broccoli en ziekten

Alle kool planten zijn gevoelig voor knolvoet. Dit geeft een verdikte wortel waar door de plant niet meer groeit. Probeer dit te voorkomen door de Broccoli nooit op dezelfde plek te zaaien of te poten. Pas na 3 jaar kun je weer kool op dezelfde plek zetten. Vaak kun je ook knolvoet vrije planten kopen, zie zijn voor behandeld met een anti knolvoet middel.

 

 

 

 

2 Reacties

  • Dekker

    Mh

    hoe kan het dat mijn broccoli planten bloemen geven ipv de brocoli kool?

    Ze staan in bloembakken beetje zon  en elke dag water.vr groet j Dekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*