Heb je al een zwarte bessenstruik?

Hou jij ook zo van de pittige smaak van zwarte bes? Ze ruiken een beetje naar kruidig groen, ze hebben een niet te zoete aromatische smaak en zijn heel sappig.

zwarte bes rijp

Zwarte bessen kweken

De Zwarte Bes (neefje van de aalbes) heet eigenlijk Ribes Nigrum. Een andere veelgebruikte naam voor de Zwarte Bes is zwarte trosbes of cassisbes. Een Zwarte Bessen struik koop je in de winkel of online. Je maakt een gat in de grond zo groot als de kluit. Zet de bes erin, water geven en vochtig houden. De beste planttijd is het najaar. Maar het voorjaar is ook prima. De Zwarte Bes is een winterharde struik, die prima groeit op een zonnige standplaats en in halfschaduw. De Zwarte Bes bloeit in april met kleine bloempjes en daar zit gelijk een klein risico; de bloemen kunnen door nachtvorst worden beschadigd en dat kan de oogst ernstig beïnvloeden. Bij nachtvorst pak ik de struik in met vliesdoek.

zwarte bessen bloesemDe bloemen van de Zwarte Bes zijn zelfbestuivend en eenhuizig maar kruisbestuiving door insecten komt veel voor en zou een grotere opbrengst op leveren. Ik geef de Zwarte Bes elk jaar in maart een paar scheppen stalmest. Als ik dat niet doe heb ik beduidend minder bessen. In januari strooi ik Kalium rond de struik voor een betere vruchtafzetting.

Zwarte bessen oogsten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*