engeltjes bonen

Engeltjesbonen leggen op Hemelvaartsdag

We  blijven nog even bij het leggen van bonen. We leggen engeltjesbonen op hemelvaartdag, wat is er mooier dan na een paar regendagen bonen leggen, ze landen in zachte vochtige aarde, bij een prachtige temperatuur tussen de 16 en 20 graden en willen kiemen. Dat wordt een succes. De combinatie Hemelvaartsdag en engeltjesbonen spreekt ook echt tot de verbeelding toch?

engeltjes bonen

 

 

 

 

 

 

Engeltjesbonen leggen op Hemelvaartsdag

Engeltjesbonen zijn stam of struikbonen. Ze worden 40 cm hoog, dus je hoeft ze niet te ondersteunen. Je zaait ze vanaf begin mei tot begin juni op 40×8 cm  en oogst vanaf begin september tot half oktober. Zaai diepte 0,5 cm. De zaden kiemen vanaf 15 graden, de kiem duur is 7-14 dagen. De zaden blijven 3 jaar kiemkrachtig. Je oogst de engeltjes bonen als de peul verkleurt naar bruin en geel en de planten gaan verdorren. Je oogst bij droog weer, pel de bonen en laat ze op een droge plaats nadrogen. De boontjes een nachtje in de diepvries doen tegen de larven van de bonenvlieg. Daarna droog in potten bewaren. Bewaar deze bonen voor kerst en serveer ze als hoofd of bijgerecht.

engeltjesbonen groeien graag samen met aardappels, aubergine, bonenkruid, komkommer, pompoen, rozemarijn, salie, selderie, suikermais en kool. Ze houden niet van bieslook, doperwt, knolvenkel, prei, rode biet, sjalot en uisoorten.

Engeltjesbonen worden ook wel Bumblebee, Phageolus Vulgaris genoemd.

E

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*