druiven

Druif snoeien in januari

Een van de weinige tuinactiviteiten die echt in januari moeten gebeuren is het druiven snoeien. De druif is in diepe rust, door nu te snoeien heeft de plant geen last van een groeistoring. Het voordeel is ook dat de druif kaal is, je ziet precies hoe de takken lopen. 

druif snoeien in januari druin snoeien januari Boskoop Glory

Druif snoeien in januari

Een druif snoeien in de winter is zo eenvoudig. Je ziet de takken goed en als je het idee volgt om een basis stam aan te houden kan er niets mis gaan. Kies hoe je de druif wilt laten groeien. Over een pergola? Boven een terras aan het plafond, of onder een regengoot. Of aan een muur in in een kas? Je kunt hem ook als struik telen zoals wijnbouwers doen. Afhankelijk van hoe je de druif wilt laten groeien volgt ook de snoeiwijze. 

Druif tegen een muur.

Zie de tekening, het eerste jaar is de druif een stok, haal alle takken weg en breng hem terug tot de stok. Het tweede jaar begin je met 2 zijtakken te laten staan, het derde jaar met 3 en daar laat je het bij. Elk jaar snoei je de druif weer in deze vorm.

Druif met een lange rank (plafond of pergola)

Je wilt een lange rankende plant hebben waar de trossen aanhangen, hier laat je de hoofstam zitten en laat die elk jaar langer groeien. Alle andere takken snoei je weg. Dit herhaal je elk jaar.

Druif op een rek (in de moestuin)

Dit is vooral handig als je druiven wilt kweken om wijn van te maken. Ik heb 2 witte druiven die ik op deze manier kweek. Het eerste jaar maakte ik 2 stokken van bamboe die ik met een 3e stok aan elkaar maakte. een kleine brug van 1 m. hoog. Daar leid ik de druif langs. Ik hou weer de basisstam aan met twee zijtakken. Alles wat buiten de "brug" groeit haal ik weg. Dit is vergelijkbaar met foto 1.

PS: snoei nooit je druif in mei of juni, het melksap loopt weg en je druif "bloed" dood. In aug. als het een grote bladerenbende is haal ik wel eens wat weg om de druiven meer licht te geven. Ik geef de druiven in januari een handje kalium voor de vruchtvorming en in het voorjaar een handje kalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*